Сгушен в югозападните поли на Пирин се намира най-малкият град в България – Мелник. Само на 22 км. разстояние от град Сандански, китният Мелник привлича туристи от България и света, благодарение на древната си история, красивата си природа и изобилието от първокласно вино.
Мелник е включен в списъка на 100 национални туристически обекта на България, заради многото си археологически и архитектурни забележителности. Освен това Мелник е дом на уникалните Мелнишки пирамиди, които се нареждат в групата на природните феномени, поради факта, че са се оформили вследствие на ерозията на глинестата почва. Мелнишките пирамиди продължават да се оформят под влияние на климата, който променя формите им.
Сред задължителните за посещение обекти в Мелник са Музеят на виното, където можете да видите цяла колекция от съдове и инструменти за производство на вино, а в дегустационната зала може спокойно да опитате различни видове вина.
Историческият музей в Мелник е също обект, който трябва да посетите. Той се намира в Пашовата къща, построена през 1815 г. Разполага с три зали, в които може да видите експонати, представящи историята, археологията и градските култура и бит в Мелник през периода на Възраждането.
Сред архитектурните шедьоври на града се откроява и Кордопуловата къща, която е най-голямата запазена възрожденска къща на Балканския полуостров. Построена през 1754 г. специално за производство, съхранение и търговия на вино, Кордопуловата къща е истинско архитектурно бижу, съчетаващо дърворезба, венециански стенописи и стъклописи. Разположена на четири етажа, къщата може да се похвали със седем вътрешни стълбища, пищни килими, просторни стаи, осветени от 24 прозореца, разположени в две редици.
Къщата притежава още подземна изба във формата на тунел, издълбана в скалата. В избата могат да се съхраняват до 300 тона вино.
В миналото Кордопуловата къща е принадлежала на богатата гръцка фамилия на търговци Кордопулос, а днес е частен музей.
 
Дом на траки, римляни, славяни, Мелник и до днес разказва не само своята история, но и тази на българските бит и традиции. Всяка гледка и всеки камък от калдъръмените улички на най-малкия град в България носи своя чар. Едно от най-ценните богатства, с които градът разполага още от миналото е виното.
Ако виното е напитката на боговете, то Мелник е наистина божествено място, заради уникалните вина, които се произвеждат там. Популярните с вкусовите си качества мелнишки вина продължават да печелят международни награди и да покоряват сърцата на любителите на виното. Всеки посетител непременно трябва да си подари една вълшебна разходка сред лозята на града, за да види как се отглежда качествено грозде за още по-качествено вино.