Шри Ланка е начело на класацията на туристическите дестинации, които се очаква да бъдат хит през 2019 година на престижния пътеводител Lonely Planet.
 
В челната тройка попадат Германия и Зимбабве, а в десетката са бившите съветски републики Киргизстан и Беларус. В списъка на препоръчваните градове за посещаване през 2019 година на първо място е датската столица Копехаген, следвана от Шънджън в Китай и Нови Сад в Сърбия.
 
Ето първите пет дестинации, които пътеводителя “Lonely Planets Best in Travel 2019” препоръчва горещо:
  • Шри Ланка
 
Шри Ланка посреща с море от усмивки. Островното тропическо изобилие се просмуква във всичко. Дестинациията притежава чиста и девствена природа, добронамерени хора със сърдечни усмивки, вкусна храна и изненади на всяка крачка. Популярни са морските курорти, а също така историческите забележителности Канди, Анурадхапура и многобройните будистки храмове.
  • Германия
 
В пътеводителя се посочват и причините защо си заслужава Германия да бъде посетена през 2019 година. Сред тях е например 30-годишнината от падането на Берлинската стена и 100-годишният юбилей от създаването на училището за архитектура, изкуство и дизайн Баухаус. Препоръчва се заради добрата храна, Балтийско море, езерата на Бавария и многобройните и добре уредени музеи и градове.
  • Зимбабве
 
Страната е без излаз на море и е разположена в южната част на Африка между реките Замбези и Лимпопо. Привлича туристите с добре запазената си дива природа и животинските резервати. Зимбабве се гордее с няколко големи туристически атракции. Една от тях е водопада Виктория, намиращ се на река Замбези, който е общ между Замбия и Зимбабве. Интерес представлява националния парк на водопада, а също и най-големия национален парк – Хванге.
 
  •  Панама
 
Множество плажове, постоянно топъл климат, забележителни национални паркове. Най-големият град – Панама е дом на разнообразна смесица от култури и изключително историческо наследство и забележителности, особено в Стария град. Оживен, динамичен и модерен често е сравняван с Маями. Панама Сити е вълнуващо място, където със сигурност ще се насладите по време на престоя си в тази прекрасна страна.
  • Киргизстан
 
Заобиколен от извисяващи се върхове, Киргизстан е разположен в централна Азия и граничи с Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Китай. Планините заемат 90% от площта на страната. Дестинацията е поставена на пето място заради планините Тян Шан и Памир, езерата и доброто съчетание на възможностите за планински туризъм. Тук се намира и второто най-голямо планинско езеро в света след Титикака – Исук Кул. Името на страната означава “Земята на четиридесетте племена”.