Всеизвестен факт е, че Балканският полуостров е място, пълно с красиви места. Всяка страна, разположена на територията му, може да предложи на посетителите разнообразие от гледки, вкусове и много история. Такава страна е Хърватия. Въпреки, че едва 49% от територията й се намира на Балканския полуостров, тя се възприема от мнозина пътешественици, като една от “перлите” на Балканите. Често свързваме държавата с обичайните дестинации – Дубровник, столицата Загреб, Сплит и разбира се с Национален парк Плитвице.
 
Днес ще обърнем поглед към една не по-малко атрактивна дестинация в Хърватия – остров Висовац, известен още като Островът на Божията майка.
 
Местоположение и кратка история 
 
Малкият, но много красив остров Висовац се намира в природен резерват “Кърка”, в долното течение на едноименната река Кърка, която образува езеро. Островът не е сред най-популярните по света, но привлича все повече туристи не само защото е удивително красив, но и заради намиращите се на негова територия францискански манастир и музея към него.
 
За първи път островът е бил заселен през ХІV век. от августински монаси, които заравняват крайбрежието, отделяйки го от водата с високи стени. Във вътрешността на острова са построени манастир и църква, а техен покровител е апостол Павел. През 1445 г. манастирът попада под закрилата на Францисканския орден, след което е превзет от турците. През 18 век е изградена сградата на манастира в съвременния й вид.
В манастира има малък музей, в който са изложени стари рисунки, произведения на изкуството, както и макет на манастира. В библиотеката към музея на обителта има ценни и много древни ръкописи, запазени султански едикти и дори едно от трите, оцелели илюстровани копия на басните на Езоп, отпечатани през 1487 г.
 
В светата обител има малко на брой монаси, а всяка неделя в 11 часа се изнася литургия.
Днес Висовац представлява една от най-значимите природни и културни забележителности на Хърватия. Погледнат отгоре, островът прилича на малък “плаващ по водите рай”, който внушава на слуха ни тишина, а очите ни пленява със зеленина.