Хенрик Джепенсен е най-младият пътешественик, обиколил всяка една страна по света. Това са неговите съвети как да направим пътуването си по-евтино.
 
  1. Използвайте споделяне на дома
 
Този вид туризъм става все по-популярен. Каква е идеята – различни хора, които обичат да пътуват по света, предоставят дома си и на други като тях. В замяна когато заминат, те също ще бъдат приютени. Хенрих обаче препоръчва преди да се „хвърлим“ към тази стъпка и си изберем къде да нощуваме, да проверим дали има обратна връзка от други, нощували на същия адрес преди това:
 
„Не избирайте места без отзиви“, категоричен е авантюристът.
 
Друга алтернатива е Airbnb. Платформата също предоставя различни варианти за нощуване, но без да се налага да делите помещението с друг. Заплаща се, а цените варират според изискванията на туриста.
  1. Нискотарифни авиокомпании
 
„Следете и резервирайте много билети, когато нискотарифните авиокомпании пускат промоции“, обяснява Хенрих.
Идеята е, че дори да нямаме конкретна идея, самите авиокомпании може да ни подскажат къде не сме били и можем да пътуваме почти безплатно.
 
  1. Нискотарифни автобуси
 
Както при самолетите, така и при автобусите има различни класи в много страни, разказва Хенрих. Ако имате скромен бюджет, може да се възползвате от по-малко луксозните, които все пак ще ви закарат до избраната дестинация. Самият той споделя, че в САЩ например, „можете да си вземете билети между големите американски градове само за 1 долар“.
  1. Пътувайте само с ръчен багаж
 
Допълнителният багаж увеличава многократно цената на самолетния билет, припомня пътешественикът. По тази причина според него е най-добре да се пътува само с ръчен багаж. И дава още един съвет – тръгнете с по-малко дрехи, а когато се измърсят, „ги изперете в хотела“.
 
  1. Имате чудесна идея, направете блог
 
Този съвет е предимно за хора, които наистина са превърнали пътуването по света в страст. Самият той разказва, че ако се направи такъв блог и той започне да се чете, различни компании, сред които авиокомпании, сами ще ви потърсят партньорство.
 
Самият той не пропуска да сподели любопитни снимки на страницата си в “Туитър”, както и да дава полезна информация около пътуванията.
  1. Избягвайте ресторанти
 
Луксозните и модерни ресторанти с изискани ястия са нещо атрактивно, но не се препоръчват за хора с малък бюджет. Хенрих коментира, че купуването на храна от супермаркет не е толкова лоша идея, а на много места менюто може да излезе за по-малко от долар.
 
  1. Следете промоциите в социалните мрежи
 
Идеята на този съвет е, че все повече туристически компании, както и такива, които предлагат самолетни билети, рекламират най-добрите си оферти именно в социалните мрежи.
 
  1. Ползвайте автостоп
 
Тази идея е добра, но трябва да се внимава, уточнява още Хенрих. Той е категоричен, че пътуването на първо място трябва да е безопасно. Спазвайки собствените си правила, Хенрик разказва, че е пътувал успешно на автостоп в поне 1000 коли по целия свят.