Княз Ханс Адам II и съпругата му Мария живеят в замъка Вадуц, в който до ден днешен се намира трона на княжество Лихтенщайн. В замъка живее и първородният син на семейство (който ще наследи трона) с жена си Софи и 4 си деца. Семейство Лихтенцайн принадлежи към една от най-старите кралски фамилии в света. Владетелят е един от малкото, които управляват демократично. Тъй като дворецът се обитава, той не е отворен за посещение за туристи. Най-големият масив от лозя – 4 хектара във Вадуц (столицата на княжеството) e собственост на благородническото семейство от 1712 и до днес. Винените изби имат запаси от шардоне и пино ноар.
От 1719 година насам миниатюрното княжество е самостоятелна държава. От 1806 г. е суверенна монархия, а от 1921 от конституционна се превръща в парламентарно- демократична монархия, в която князът и народът управляват заедно. Държавните въпроси се решават от 25-членен парламент. През 1924 се сключва митнически договор със съседна Швейцария и двете държави се обвързват в общо икономическо пространство, с обща валута – швейцарския франк и отворени граници. Границата между Лихтенщайн и Австрия се контролира от швейцарски митничари. От 1978-а държавата членува в Съвета на Европа, а през 1990-а встъпи в ООН. Лихтенщайн е член на ЕФТА, а от 1995 на Европейската икономическа общност. Лихтенщайн има 37 хиляди жители. Националният отбор по футбол тренира на стадион построен през 1998 г, който има 6 хиляди места.
Вадуц е столицата на княжеството, където се намира резиденцията на княза и седалището на парламента. От малко селце, днес той е оживен град с много банки, фирми, бизнес обекти. Най-голямата забележителност е замъкът, който през 16 -17 век е впечатлявал със средновековния си вид. Най-старата му част датира от 12 век. През 1499 год. по време на вътрешните междуособни войни изгаря. 1529-32 год. е построена кръглата част на замъка. Други забележителности във Вадуц са катедралата „Св. Флорин; Националният музей Лихтенщайн град Вадуц, с богата арт експозиция – от историята, традициите, природните богатства на страната; Музеят на изящните изкуства във Вадуц, с колекция от импресионистични до съвременни творби ; Пощенският музей с прочутата си колекция от марки; площадът, където се намира седалището на парламента. Освен тези места, гостите на Вадуц могат да направят приказна разходка с туристическото влакче, да се снимат за спомен пред конните скулптурни композиции на Наг Арнолди, да посетят бутиците, да „заверят“ паспортите си с печат от пребиваването си в Лихтенщайн, да опитат местния сладолед, да се насладят на свеж въздух, чистота, безгрижие,  да…помечтаят.