Всички сме чували за остров Мадагаскар, а името му основно свързваме с екзотични плажове и лемури. Истината е, че красивият остров е много повече от екзотична дестинация, той е едно наистина уникално място, подходящо за любители на приключенията.
Всеки, който желае да посети острова, трябва да знае в какво се крие неговата уникалност, за да не пропусне възможностите, които това единствено по рода си място предлага.
 
Мадагаскар е четвъртият по големина остров в света, а според геолозите е един и от най-старите. Той е част от островната република Мадагаскар, която е разположена в Индийския океан, край югоизточния бряг на Африка. Островът се отделя от Индийския субконтинент преди години, което води до изолационно развитие на растителните и животинските видове, намиращи се на него.
Уникалността на Мадагаскар се крие тъкмо във флората и фауната му, които не се срещат никъде другаде по света. Наричан “светилището на природата”, островът приютява забележителни животни и растения.
 
Шест от осемте вида баобаб на нашата планета се намират на остров Мадагаскар и те са ендемични за острова. Баобабът, наричан още “майка на гората”, представлява истински резервоар с вода и може да се използва при екстремни условия.
Баобабът не може да бъде сбъркан с никое друго дърво, заради нестандартния си външен вид – много дълго и дебело стъбло, достигащо до 30 м. и клони, които често оприличават на корени, обърнати към небето.
На острова могат да се видят цели гори от баобаби, голяма част от които са на повече от 800 години.
Остров Мадагаскар е дом и на повече от хиляда вида орхидеи, жасмин и уникалната и много ценена от готвачите ванилия “Бурбон”. Мадагаскар е основен производител на ванилия в света с повече от 30 000 хектара насаждения.
Единствено тук се намира и уникалното дърво Равенала (“Дървото на пътника”). Равенала е символ на република Мадагаскар и затова може да се види върху монети и логото на островната държава. Освен интересно по форма (ветрилообразно), дървото е също и полезно, защото листата му съдържат вода. И така, ако някой пътник изпита жажда, няма нужда да търси чешма, а може просто да поседне и да пийне от водата на Равенала.
 
Фауната на остров Мадагаскар е също толкова разнообразна, колкото и флората. Тук се срещат 420 вида ендемични влечуги, 22 вида лемури, костенурки и примати. Островът е дом и на “Доматените” жаби (заради необичайния им цвят), Фосата (хищен бозайник, приличащ на котка), Сатанинския гекон.
Сред най-интересните представители на острова са “Пантеровият” хамелеон, чието име идва от впечатляващата му променяща се окраска и уникалната Мадагаскарска костенурка, наричана още “лъчиста”, заради шарката на нейния гръб, наподобяваща слънце.
Изброените животински и растителни видове са само малка част от голямото биоразнообразие, с което разполага островът, но доказва, че Мадагаскар е наистина уникално място, събрало в себе си богатства, недостъпни за останалия свят.
Всеки, който реши да посети остров Мадагаскар, трябва да знае, че е на място, което е дом не само на красиви гледки, но и на наистина впечатляващи растения и животни, които заслужават да бъдат видени.