Историята, която разказваме днес започва през месец май 2015 година.
Група младежи, загрижени за проблемите и безопасността на хората в Мездра, решават да създадат неправителствена организация, която да полага грижи за бездомните животни, в частност кучета в града и околността.
Всичко започва от любов към животните.
Няколко години по-късно нещата изглеждат съвсем различно.
В с. Кремена, на непосредствена близост до град Мездра, “Animal Help Mezdra” наема площ, която превръща в дом за над 130 бездомни кучета, приютени в следствие на сигнали, намерени безпризорни и бедстващи по улиците на общината.
Основните заподозряни за щастието на четирилапите са Станислав, Цветомира и Йосиф, познати в града като Тачи, Цвети и Ото. Те, заедно с останалите членове на организацията, решават да сбъднат една своя мечта, давайки ВТОРИ ШАНС за нормален живот на изоставените и “отритнати от обществото” кучета.
На пръв поглед всичко изглежда като приказка, която за съжаление много скоро отстъпва място на реалността.
Зад радостния лай и игрите в приюта се крие отдаденост и постоянство, които малцина биха могли да дарят, въпреки доброто си сърце.
Като НПО, „Animal Help Mezdra”, разчита основно на финанси, събрани от дарения и благотворителност, както и помощ от страна на местната управа. Въпреки безвъзмездния труд и лично участие в грижите за кучетата, средствата са недостатъчни, а животните в приюта много често надвишават 130 – всяко със собствено име, с право да тича и играе, да получава нормални и адекватни грижи, да живее пълноценно живота си.
В общинския приют няма място за повече кучета. Общината няма ресурс да осигури допълнителни средства, с които да подпомага дейността на организацията. Сигналите за бездомни, агресивни и пострадали кучета постъпват ежедневно на страницата във Facebook, както и на личния телефон на Станислав – „Тачи, момчето което се грижи за животните в града“.
При спешни случаи и необходимост се отзовава ветеринарната лекарка в гр. Враца – Д-р Нина Дариткова. Адекватните реакции, физическата и емоционална ангажираност не винаги са достатъчни.
Финансовият ресурс за отглеждането на толкова много кучета надвишава разходите на една 7-членна средностатистическа фамилия в България.  Резултатът от ежедневната дейност на организацията е близо 11 000 човека да се разхождат и излизат спокойно в града си – труд, инвестиран в каузата кучетата в загражденията на приюта да живеят пълноценно краткия си, но щастлив живот.
Доколко човекът може да промени съдбата на едно куче и достатъчно запознати и осъзнати ли сме по отношение на грижата за домашния ни любимец? Кой е виновен и ангажиран с проблема „Бездомни кучета“ и безучастни ли трябва да бъдем, когато някой друг полага грижи за това да живеем спокойни? Важна ли е породата и това, че живее на улицата прави ли го по-малко куче? Всеки от нас трябва да си отговори, защото проблемите и тяхното решение зависят само и единствено от човека!
Много често забравяме, че грижите за животно не приключват с разходката и осигуряването на вода и храна – това е връзка, вярност и доверие, които се градят с времето, с отношението, с ежедневна отдаденост…
Следващата ни спирка е приютът, където ще получим отговорите на тези и  други въпроси от хората, за които грижите за животните е не само мисия, но и начин на живот – ВТОРИ ШАНС, който всяко куче заслужава да получи.
Всеки, който иска да помогне на “Animal Help Mezdra” може да използва банковата сметка на организацията:
BG09BUIB98881051563900
BIC BUIBBGSF
СНЦОП “В помощ на животните в Мездра”
да отиде на място, да осинови куче от приюта или да присъства на благотворителните прожекции на документалния филм “ВТОРИ ШАНС