Авокадо е растение, известно още преди повече от 8000 г. Първите народи, които са се запознали с него са ацтеките и маите, а испанците донасят в Европа авокадото през 17-ти век. Днес най-големи производители са Мексико, Индонезия, Бразилия, Колумбия и САЩ. А в Европа плантации на авокадо има в Испания и Корсика.
В днешни дни авокадото е популярно не само като храна, но и като основна съставка в редица козметични продукти. Тук ще разгледаме част от ползите на плода, започвайки с неговата консумация и хранителни стойности.
Авокадото е голям източник на каротиноиди. Това са липиди или с други думи голяма група органични съединения, включваща мазнините, восъците, стеролите, разтворимите в мазнини витамини (като A, D, E и K), моноглицеридите, диглицеридите, фосфолипидите и други, важни за съхраняването на енергия и участието в структурата на клетъчната мембрана.
В тази връзка е редно да отбележим, че авокадото има силно канцерогенно действие. Благодарение на фитохимикали, включително ксантофили и феноли, плодът помага в предпазването и предотвратяването появата на ракови клетки. Протеиновото съединение, наречено глутатион, заедно с ксантофил-лутеинът, намаляват значително риска от рак на устната лигавица. Твърдения сочат положително въздействие на плода върху по-ниски нива от риск на рак на кръвта, гърдата и простатата.
Благодарение на олеиновата киселина и омега-3 мастни киселини, които са основни в съдържанието на авокадото, плодът оказва изключително благоприятно въздействие върху сърдечно-съдовата система.
Поради ниското въглехидратно съдържание, авокадото се превръща в естествен регулатор на кръвната захар. Подобрява метаболизма, зрението, кръвното, влияе положително на половата и нервната система. Изключително полезна храна при малки деца. Все по-често авокадото се включва в менюто на малки бебета. Важно да е се знае, че въпреки всички ползи на плода, има риск от алергични реакции, дори и в много редки случаи.
Тук е моментът да поговорим за ползите от авокадо по време на бременност. Нека започнем с това, че доста честа визуална асоциация на плода е тази с бременния корем на жената. Въпросът е с какво помага авокадото и колко честа трябва да бъде неговата консумация?
Поради високото съдържание на витамини и мастни киселини, авокадото е изключително хранителен продукт, който помага в развитието на клетките на мозъка, нервната система, мастната тъкан, плацентата и зрението на бременната и бебето. Споменавайки зрение, трябва да споделим, че благодарение на лутеина и зеаксантина, авокадото помага за предпазване от дегенерация на макулата и катаракта, и поддържа яснотата във фокуса на зрението.
При редовна консумация, човешкото тяло се насища с витамин В9, известен сред бременните като фолиева киселина.
Богато е съдържанието на калий, калций, желязо, фосфор, натрий, манган, магнезий и мед – основни компоненти, които осигуряват очевидна полза на тялото на бременната жена.
Редовната консумация на авокадо стимулира укрепването на имунната система и се явява като мощна профилактика срещу вирусни заболявания.
Особено важно е за всяка бременна жена да знае, че авокадото има отлично въздействие върху еластичността на кожата при директна консумация. Най-сигурният начин да препазите кожата си от нежелани стрии и да помогнете за нейната еластичност е честата консумация на авокадо – вече стана ясно защо.
Направени са редица тестове в различни държави и до момента няма твърдение и резултат, където да се споменават дори минимални негативни последици от консумацията на авокадо при бременност.
Други приложения на авокадото са домашните маски за красота: намачкано авокадо спасява от торбички под очите и действа като отлична подхранваща маска за лице с овлажняващ ефект. Олио от авокадо намира широко приложение като подхранващ лосион, естествен слънцезащитен крем и маска за коса.
Без значение дали сте мъж или жена и това какъв е хранителния режим, който следвате – авокадото има своето неизменно място в менюто Ви. Небезизвестен е фактът, че от авокадото не се пълнее. Съдържанието му на “добри мазнини” (подобно зехтина), в допълнение със съдържанието на фибри са в основата на ограничаването на апетита. Наличието на авокадо в храната, която консумирате, действа засищащо за по-дълго време. Ето защо все по-често плодът се използва в ефективната борба с наднорменото тегло и участва в хранителния режим на всички спортуващи.
В друг материал ще Ви запознаем с някои лесни и много полезни рецепти, включващи авокадо – от шейкове и смутита, през салати, до основни ястия.
И преди да завършим тази здравословна статия – държим я ръцете си по една костилка от авокадо. По примера на древните народи ще счупим костилките и съдържанието в тях ще изпозлваме за мастило. За да бъде и подписът ни “здравословен”. 🙂