В общество, в което всичко протича на бързи обороти, времето е ценност, която нямаме. Aнгажиментите нарастват с всяка минута, а храненето е предимно с „Junk Food”. Днес искам да ви представя информация за противоположността на този вид бързо хранене, а именно „Живата храна”.
Това е храна, която идва от природата, не е индустриално преработена и е запазила хранителните си качества. Продуктите не минават дълга термична обработка и носят реални ползи за нас и децата ни. Най-общо казано това са плодове, зеленчуци, семена, ядки, зърнени и бобови култури, мед, зехтин и т.н.
Да предположим, че сме наясно защо е важно да се консумират органични плодове и зеленчуци, сега обаче искам да обърна внимание на това как да консумираме и да предлагаме на децата си семена, ядки, зърнени и бобови храни.
Изброените култури имат нужда от специална обработка преди да ги сложим на масата. Тази обработка ще активира в тях жизнените и хранителните им свойства и ще блокира анти-нутриентите, които пречат на човешкият организъм да усвои и преработи добре храната.
Получавам много питания от типа „Защо да киснем елдата?” или „Не може ли директно да използваме ориз, без да е бил във вода 7-8 часа?”. Отговорът на тези и на други подобни въпроси се крие в следващите редове.
Основната причина, поради която накисваме зърна, семена, ядки и бобови е за да премахнем от тях естествените им химикали, с които те се предпазват в природата. Растенията използват тези вещества, за да се развиват в естествената си среда, но за човекът те не само, че не са полезни, но могат да доведат и до проблеми със стомаха, алергии, дефицит на минерали, проблеми със зъбите, анемия и т.н.
Особено уязвима група са малките деца, чиито имунна и храносмилателна системи все още не са добре развити и прекомерната консумация на неправилно приготвена храна, може сериозно да натовари крехкия организъм.
„Живата храна” се получава след три основни метода на естествена обработка, които се прилагат от векове насам – накисване, ферментиране и покълване.
Чрез накисването се отмиват ензимните инхибитори и фитиновата киселина, които са основна причина за „блокиране” на храносмилателната система. Ферментирането и покълването „съживяват” всички полезни ензими, хранителни вещества и витамини.
Част от трудно разградимите белтъци (глутен например) се разбиват на по-малки молекули и абсорбирането им не затруднява стомаха. Активираните ензими спомагат за пълноценната обработка на храната, така че да се усвоят всички минерали и полезни вещества.
В зависимост от групата, в която попадат, храните се активират по различен начин:
 
Зърнени култури
Накисват се в хладка вода, като водата трябва да ги покрие с 4-5 см. отгоре. Хубаво е на всяка чаша вода да се добави супена лъжица лимонов сок или ябълков оцет. Това ускорява процеса на освобождаване на фитиновата киселина. Покрийте съда с кърпа или капак и оставете да се накиснат за определеното време. След това изхвърлете водата и изплакнете. Зърнените набъбват и се съживяват.
 
Бобови култури
Накисват се в топла вода, отново да ги покрие и да има няколко сантиметра отгоре. Тук също се добавя малко лимон, а при бобовите с форма на бъбрек може и малко сода, защото при тях тя най-добре неутрализира вредните вещества. Покрийте съда и оставете да киснат. Водата може да се подмени един-два пъти, като новата отново трябва да е топла и към нея да се добавят лимонов сок или сода. След като кисненето е минало определеното време, водата се изхвърля, измиват се под течаща вода и готвенето може да започне.
 
Ядки и семена
Ядките и семената се накисват в хладка вода, отново да ги покрие и да има няколко сантиметра отгоре, защото набъбват. Ядките не са толкова богати на фитинова киселина, но имат много ензимни инхибитори. За това към тях добави малко хималайска сол. Солта активира ензими, които неутрализират съответните инхибитори. Покрийте съда, а след накисване изхвърлете водата и изплакнете ядките и семената.
Така накиснати и измити, ядките и семената могат да се съхраняват в хладилник, обикновено до 24 часа, но реално издържат и по-дълго. Ако ги оставите на стайна температура, има опасност да мухлясат. Използването на дехидратор може да ви осигури „живи” ядки за по-дълъг период от време.
Това е таблица с приблизителното време за киснене на отделните хранителни продукти:
Храненето е основополагащ процес за здрав организъм. Поставете стабилни основи и предлагайте на мъничетата си свежа храна, която е бързо смилаема и осигурява богата гама от ценни вещества. Методите за активиране на гореизброените храни са лесни и  приложими, използвайте ги и ще се уверите колко по-вкусни и „живи” стават те.
Ако все още не сте го направили, то сега е моментът да се присъедините към групата ни „БЕБЕВОДИТЕЛ”, където обсъждаме всичко, което вълнува родителите при отглеждането на най-малките членове на семейството.
В подготовката на тази статия са използвани информация и материали от: http://www.zdravei.org/nuts-and-seeds/