Много хора, особено сега, в летните месеци, предпочитат да се къпят със студена вода, защото им е прекалено горещо. И тук ще поговорим, не точно за душа със студена вода, а именно за контрастните душове.

Ползи за тялото

Научно доказано е, че редувайки топла вода със студена, на първо място се подобрява кръвообръщението. Вследствие на това мускулите се стягат – започва процес на регенерация, което е особено полезно за спортуващите. След това същото се случва и с клетките на кожата, което помага при борбата с целулит, а за лицето – с бръчките. Интересно е, че за косата също действието е благоприятно – студената вода я омекотява и вследствие на стягане на клетките на скалпа, намалява косопада.

Ползи за мозъка

Както споменахме, засилването на кръвообръщението засилва цялостния тонус на тялото, в това число и на мозъка. Насищайки се с кръв и кислород, мозъкът се активира и един контрастен душ действа много по-ободряващо и полезно от кафе или черен чай, например.

Противопоказания

Съществуват, обаче, и някои случаи, в които е по-добре да не използвате студената вода с такава цел. За хората с високо кръвно е опасно, тъй като предизвиква ускоряване на пулса и свиване на кръвоносните съдове, което може да доведе до не добро състояние. Те могат да се ограничат с миене на лицето със студена вода. Също така не е полезно и за хора, с установени мозъчни проблеми или операции, като в такива случаи, разбира се, никой друг, освен лекар, не може да даде съвет.
Но ако имате нужда от силно събуждате сутрин или след силна тренировка мускулите Ви работят трудно, контрастният душ може да Ви подейства чудесно в тези и в другите гореспоменати случаи! Грижете се за себе си, полезно е!