В днешния динамичен и предизвикателен свят сред забързаното си ежедневие е добре да помислим и за външния си вид. Прах, замърсен въздух, силно слънце, обилни валежи, стрес, напрежение – всичко това оказва влияние върху човешкия организъм и най-вече върху кожата, която пряко е изложена на различни вредни влияния. Един от проблемите през лятото е нейното бързо дехидратиране. Последиците от това са суха, уморена, състарена кожа. Лицето е най-видимият издайник на тези симптоми. Ето защо е нужно да се погрижим за него. Това може да се постигне чрез няколко лесно за изпълнение стъпки:
 
– При сутрешно измиване е необходимо да се използва хладка вода. Горещата или прекалено студената ще изсушат кожата.
– Препоръчително е да се използва гел за измиване на лицето или подходяща мицеларна вода.
– При избърсване на лицето трябва да се подходи внимателно – то се извършва с мека кърпа, като с нея леко се потупва лицето.
– Използването на скраб за лице се допуска веднъж седмично. Чрез него се премахват мъртвите клетки, без да има прекалена „инвазия“ върху лицето.
– При излизане от вкъщи е необходимо да се ползва слънцезащитен крем, като факторът се съобразява с типа кожа и съответната възраст. Изборът на фон дьо тен също трябва да се прави като се отчита наличието на защитен фактор в него.
– Хидратацията на лицето предполага и използването на козметични продукти на водна основа.
– Практиката показва, че през лятото е полезно козметичните продукти да се съхраняват в хладилника.
– Хидратираната кожа има за съюзник и продуктите, които съдържат активните съставки на хиалуронова киселина.
– Проветряването на помещенията, в които прекарваме част от времето си е също фактор, който би повлиял положително на кожата.
– Маската от разбити в купа 2 белтъка, отделени от жълтъка и 2 супени лъжици неароматизирано кисело мляко би освежила всеки вид кожа, според привържениците на домашно приготвените козметични средства.
– Здравословното хранене, включващо консумацията на плодове, зеленчуци, богати на Омега 3 масни киселини храни и пиенето на вода – поне 8 чаши дневно, също ще съдействат за добър вид на тялото, кожата, настроението и самочувствието.
– „Сън за красота“ – това е също важно условие да се чувстваме добре „в кожата“ си.
 
При по-сериозни проблеми е наложително да се потърси помощ от професионалист – дерматолог.