Има книги, които тихо, кротко, без гръмки фрази и намерения си проправят път към нещо надълбоко в читателя и се загнездват неусетно. Една от тези книги вече е по книжарниците – „Голи“ от Ива Прохазкова. Романът е подбран от издателство „Емас“ като част от специалната им поредица „Европейски разказвачи“, колекция от най-доброто от литературата за млади читатели от континента. Преводът е на Анжелина Пенчева.
 
Ива Прохазкова е най-четената чешка авторка на книги за подрастващите. Вече е известна и на българските читатели с „Ваканция с магарешки уши“ и „Портокалови дни“ (изд. „Емас“) и особено след гостуването ѝ на Софийския международен литературен фестивал през 2017-а. Носителка е на над 20 награди, сред които Наградата на Австрия и Наградата на Германия за детско-юношеска литература, престижната литературна награда „Магнезия Литера“. Номинирана е за най-престижното отличие за детско-юношеска литература в света – медала „Х. КР. Андерсен“, както и за наградата „Астрид Линдгрен“. А книгата „Портокалови дни“ взима чешката награда за детско-юношеска литература „Златната лента“.
 
С „Голи“ Прохазкова навлиза в света на по-големите – 15-18-годишните с техните проблеми и с техните решения. Книгата е включена в Германия сред подборката на седемте най-добри книги за деца и юноши на Немското национално радио; има две номинации за най-престижната немска литературна награда „Jugendliteraturpreis“.
 
„Голи“ е роман за съзряването. Пубертетът е особено състояние. Единствено и неповторимо. В пубертета човек е гол, всичко го докосва директно. Това докосване вълнува и наранява едновременно. Само че трае кратко. Прекалено кратко“ – според самата Прохазкова.
 
Горещо лято, Берлин, опитомената европейска природа някъде около чешко-саксонската граница – това са кулисите на историята, в която петима млади хора се озовават на кръстопът – всеки по своя начин. Искат или не, трябва да вземат решение накъде да поемат оттук нататък. Всъщност става въпрос за пет различни истории, които обаче, едва събрани заедно, разкриват своя смисъл и описват една-единствена величина, едновременно известна и неизвестна: днешното съзряващо поколение.