Конете, освен добър приятел на човека притежават способността и да лекуват. У нас терапията с коне не е нещо ново, но все още се развива. Хората, които предоставят професионални услуги най-вече за деца с увреждания, се нуждаят от средства, за да осъществяват дейността си и да помагат.
 
Терапията с кон на открито в природата е доказан метод. Той подобрява мускулния тонус, координацията и баланса при пациенти със заболявания като ДЦП и различни двигателни нарушения. Общуването с кончетата води до изграждане на по-добри социални умения, повишава самочувствието, вътрешната увереност, успокоява и изпълва с щастие и положителни емоции. Така деца с Аутизъм, синдром на Даун, умствена изостаналост, Хиперактивност и др, изграждат нови умения, справят се с различни предизвикателства, като цялостното удовлетворение от този процес, благоприятства тяхното подобряване.
 
Сдружение „Конна Терапия“ е НПО в обществена полза, с основна дейност терапия с помощта на коне за деца със специфични нужди. Центърът е създаден и функционира от 2015 г. Той помага на деца с двигателни, поведенчески, езикови, социални и психични проблеми да вървят по-здрави и щастливи по своя път. Сдружението развива и регламентира професионалната терапия с помощта на коне в България, участва в международни обучения и конференции, набира средства за терапията на децата и е в процес на създаването и легализирането на първия в България обучителен курс с ментор Чешката асоциация по терапевтична езда.
 
Веселина Фелдман е клиничен психолог и бивш състезател по езда, който използва в професионалната си практика терапия с помощта на коне и хипотерапия (полезна рехабилитация за деца с двигателни проблеми). Тя е основател и председател на Сдружение “Конна терапия”. Нейни пациенти са основно деца с аутизъм и с детска церебрална парализа. „Често може би сте чували, че Хипотерапия идва от гръцката дума „хипос”, което означава кон, до тук добре, значи трябва ни кон, но нека разгледаме и думата ТЕРАПИЯ, която също идва от гръцки и означава ЛЕЧЕНИЕ: медицински и психологичен подход, който цели чрез прилагане на различни методи и средства да прекрати болестния процес и да възстанови нормалното състояние и функциониране на човека. От тук следва естественият извод, че за да има хипотерапия, трябва да има кон и терапия. Или още по-точно казано, специално обучен кон и специално обучен терапевт. Хипотерапията и всички видове терапии с коне (психотерапевтично, педагогично, логопедично направление) са методи, които се прилагат с цел подобряване на физическото и психическото състояние на деца и хора със специфични нужди, потребности, проблеми, дефицити, от тук и ПРАВО ДА ПРИЛАГАТ МЕТОДА СЛЕД ЗАДЪЛЖИТЕЛНА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ОБЛАСТТА имат следните специалисти: Психолог, Логопед, Специален педагог, Рехабилитатор/кинезитерапевт, Психиатър, Педиатър – споделя Веселина Фелдман.
 
Сдружение „Конна Терапия“ разполага със специалисти с необходимото образование и сертификати:
Веселина Фелдман е дипломиран психолог с 2 международни сертификата по:
– Терапия с помощта на коне към международната организация EAGALA
– Хипотерапия за малки деца към Чешката асоциация по терапевтична езда
(Веселина Фелдман е участвала и в лагер за деца с увреждания в Швейцария, като част от екипа специалисти, подпомагащ развитието на децата чрез методите на конна терапия)
Диляна Цветкова е психолог с дългогодишен опит и практика в работата с деца със специфични нужди.
Любомира Минчева – кинезитерапевт, обучаващ се към Чешката Асоциация по Терапевтична Езда
Яна Янева – конен специалист и майка на дете с увреждане
 
През 2018  г. Сдружението става част и от международен проект „Иновации в Хипотерапията“ по програма Еразъм. Проектът е на Чехия с партньори България и Турция, като целта е под патронажа на чешките партньори, които са с над 30 годишен опит, в България и Турция да се създадат първите обучителни курсове за специалисти в областта на терапиите с помощта на коне.
Дейността си Сдружение Конна Терапия се извършва в планината над с.Кокаляне (на конна база в село Кокаляне, София). Разполага с екип от психолог, специалист по психотерапия с помощта на коне, психолог детско развитие, кинезитерапевт, конен специалист и доброволец. Друга съществена част от екипа са КОНЕТЕ. В терапиите участват 3 специално обучени коня.
 
В Чехия конете преминават специализирано обучение и получават сертификат за терапевтичен кон. Днес се надяваме в България също да бъдат въведени тези обучения и специални регулации за да бъдат достигнати високи нива на професионализъм.
 
Конната терапия е скъпа и непосилна за родителите. Необходими са средства, за да могат децата да посещават заниманията. Подкрепата е важна, за да могат да се случват чудеса. Набраните средства ще подпомогнат дейността в няколко посоки: осиновяване на кон, осигуряване на средства за: терапиите на децата, закупуване на оборудване и храна за конете…Набират се и доброволци за участие в активностите на Центъра.
 
Банкова сметка:
Титуляр на сметка: Сдружение “Конна
Терапия”
Банка: ДСК Банк
IBAN: BG40STSA93000022393469
BIC: STSABGSF
Валута: BGN
Можем да помогнем и ТУК! Заедно можем да променим света към по-добро!