Детските градини и училищата са затворени. Не се разрешават разходките в паркове и градинки. Приятелите са изолирани – всеки в своя дом, не са разрешени срещите. Всичко това нарушава установения ритъм на живот и поставя на изпитание родителите и техните отрочета. Но погледнато от друга страна – това е време за установяване на по-сърдечни отношения с нашите най-малки близки. Това е една възможност мама и татко да се забавляват заедно със своите деца, да се сближат и съвместно да преоткрият малките житейски радости, да наваксат пропуснатите моменти.
 
Ето няколко идеи за съвместни приключения вкъщи.
1. Подареният пъзел, който стои прибран в шкафа най-после може да се отвори и да се подреди. Пред очите може да изникне замък, да се „нарисува“ известна картина, да оживеят приказни герои…Забавлявайки се децата придобиват нови умения, а родителите се връщат в годините на безгрижната си младост.
2.Малкото момиче, а защо не и момче, може да се забавлява помагайки при приготвянето на закуската, обяда, вечерята, на основното ядене, на десерта, при подреждането, украсяването на масата. Самочувствието, придобито от първия разбъркан кекс или изстискан сок, ще бъде повод за следващи кулинарни подвизи.
3. Първият домашен театър с импровизирани играчки, сцена и публика дълго ще се помни и ще бъде сюжет на много разказани с гордост и преувеличения истории.
4. Игровият елемент е може би основния при комуникацията с децата. Ето защо, освен компютърните битки, вкъщи можем да предложим на децата и позабравените ролеви модели. Игрите на „топло и студено“ (откриването на скрити предмети); на „асоциации“(като може да имитираме и отгатваме, кои са представените с мимика и жестове любими детски филми, анимационни и игрални); на изброяването на различни географски обекти с отделни букви от азбуката в надпревара за най-много назовани имена; на създаването на забавни разкази по зададена тема, картинка, ситуация…
5. Изолацията дава възможност на родителите да прочетат спокойно на своите деца поредната приказка, да обсъдят героите и действията, да си пофантазират с малкия човек, който с любопитство и наивност открива света.
6. Тебешири, цветни моливи, кубчета, лего, балони, палатки, карти, домино…- всичко това може да влезе в употреба при съвместни забавления вкъщи.
7. За по-големите нестандартната ситуация предложи виртуален достъп до музейни колекции, концертни и театрални събития, интернет платформи…, които юношите и техните родители могат да видят, обсъдят, заедно да съпреживеят.
8. Пандемията, по някакъв парадоксален начин, активира сближаването между членовете на семейството, задействайки механизма на споделените емоция, преживявания и забавления.