Издателство„Ракета“ предлага на своите читатели книгата „Къде отива боклукът? Отпадъци, рециклиране и грижа за нашата планета“ от Джес Френч. Според авторката: „В наши дни хората произвеждат повече отпадъци откогато и да е било и планетата ни страда. Искрено вярвам, че ако всички бяха наясно колко вреден е боклукът им за планетата, щяха да предприемат мерки, за да променят това. Надявам се, че като разпространяваме информация по въпроса, ще успеем да предотвратим щетите, причинени от отпадъците и ще превърнем света ни в по-приятно и чисто място, на което всички да се наслаждаваме. Добрата новина е, че за голяма част от проблемите ни с боклука има простички решения, а силата да внесем положителна промяна, е в наши ръце“.
 
Едно от любимите занимания на Джес Френч като дете било да претърсва плажа за захвърлени от морето съкровища. Живеела по крайбрежието и оглеждала с часове пясъка за морски създания и фосили. Откривала най-различни находки, но за съжаление, се натъквала и на много боклук – от балони до седалки за тоалетни чинии.
 
Днес авторката на детската книга „Къде отива боклукът? Отпадъци, рециклиране и грижа за нашата планета“ е природозащитник и ветеринар и се сблъсква лице в лице с ужасното въздействие на боклуците ни върху дивата природа и не само. Защото „отпадъците, които изхвърляме всяка година, биха могли да напълнят опашка от камиони, обикаляща света около 24 пъти; в Тихия океан плува сметище, голямо колкото три Франции; първата произведена пластмасова четка за зъби все още съществува и не се е разградила“.
 
Българското издание на „Къде отива боклукът?“ е вече на пазара. От него могат да се научат любопитни и въздействащи факти, свързани за видовете замърсяване, земната атмосфера, ресурсите на нашата планета. Темите за екологичното равновесие в природата ще запознаят читателите не само с последиците от изхвърляните отпадъци,но и ще предложат практични съвети как да се постигне по-чиста среда.
 
Книгата е преводен проект на „Ракета“ и е второто издание, с което екипът на издателството показва своята съпричастност по темата. „Ще прочетете една приказка, която не започва никак добре, но за сметка на това носи поуката, че не е задължително да сме пораснали възрастни, за да станем герои, които спасяват планетата. Дори най-малките имат силата да променят нещата към по-добро“ – уточняват от издателството. Техни партньори са „ЕКО ПАРТНЪРС БЪЛГАРИЯ“ АД (най-бързо развиващата се организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки в България, чийто приоритети са опазване на околната среда и повишаване на екологичната култура на гражданите) и „KAUFLAND БЪЛГАРИЯ“ (компания с дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки).