Всеки родител се сблъсква с проблеми при отглеждането на малките деца. Едно от често срещаните и стресиращи неща е плачът на здраво бебе. В книгата „Свръхчувствителните деца“, издателство „Изток-Запад“, Илейн Арън препоръчва следните съвети, които се прилагат при неспокойство, чийто източник е свръхстимулацията на малкия човек:
 
 1. „Внимавайте да не превъзбудите детето с бурни игри и ентусиазиран тон
 2. Махнете повечето играчки, колички, картини и всякакви бебешки джунджурии от креватчето и от стаята на детето.
 3. Редуцирайте околните звуци, които стигат до ушите на бебето, докато е будно или спи. Постелете килими, сложете завеси, не пропускайте силна музика, ако изобщо пускате, говорете тихо и спокойно. Помнете, че най-добрата стимулация за новороденото е всичко, което наподобява живота му в утробата – люлеенето, гушкането, успокояващия глас на майката.
 4. Създайте режим, който бебето харесва. По възможност го къпете и хранете в едни и същи часове и по един и същ начин, за да елеминирате елемента на изненадата. Някои новородени сами си изграждат навици, докато други са по-дезориентирани през първите седмици след раждането и се нуждаят от помощ, за да си изградят режим.
 5. За известно време редуцирайте или изцяло елиминирайте излизанията на бебето, както и посещенията на чужди хора в дома ви.
 6. Използвайте само дрешки от най-меки и изцяло памучни тъкани, които първоначално могат да бъдат и съвсем еднакви.
 7. Грижете се температурата на стаята, храната и водата за къпане да бъдат такива, каквито детето ги предпочита.
 8. Превърнете времето за лягане в подчертано успокояващ ритуал и се погрижете сънят на бебето да не бъде нарушаван от силни звуци, светлини и други дразнители.
 9. Носете бебето близо до тялото си. Ако гърбът ви е здрав … ползвайте някой от многобройните бебешки кенгура и слингове….На шестмесечна възраст бебетата, които били носени до тялото плачели средно с един час по-малко от визуално стимулираните бебета.Физическата близост с майката определено успокоява Свръхчувствителните деца и понижава свръхстимулацията, която се дължи на страх. И най-важното – когато се налага да въведете детето в силно стимулираща среда, дръжте го плътно до тялото си.
 10. Ежедневното извеждайте бебето навън за известно време, за предпочитане в часовете за спане.
 11. По възможност избягвайте да пътувате или да се местите през първата година след раждането на детето.
 12. Старайте се да бъдете спокойни. Ако можете избягвайте стреса. Не се гневете в близост до бебето. Предпазвайте го от агресията на по-големия му брат или сестра, ако има такива. Ако се наложи за кратко да го оставите на грижите на друг човек, гледайте той да е сърдечен и отзивчив.“