Красивите устни придават чар на всяка жена. Но и те както останалите части на човешкото тяло са подложени на неблагоприятни условия, които съпътстват ежедневието и почивката. Климатичните условия, начинът на живот влияят върху външния вид на човека. Ето няколко стъпки, които биха помогнали устните да изглеждат гладки и привлекателни.
 
– Добре е да се избягват вредните навици.
– Козметичните продукти, които се използват, трябва да съдържат подхранващи и хидратиращи вещества (пантенол, глицерол, кокосова и бадемово масло, жожоба, витамини Е, А и др.). Нужно е да се подбират масла или гланц за устни, съобразени с индивидуалните особености на всяка жена (здравословно състояние, възраст, предразположение към алергии, особености на типа кожа и др.). Червилата които се ползват, е добре да  са хидратиращи, кремовидни, а при проблеми да се употребяват балсами.
– Редовно трябва да се проветряват помещенията, в които се прекарва продължително време.
– През лятото се препоръчват и пилинг за устни. Вместо на химическа основа, използваните смеси трябва да са натурални, приготвяни от природни продукти. Ексфолиантите за устни трябва внимателно да се подбират, за не раздразнят кожата.
– Приемът на достатъчно количество вода, на плодове и зеленчуци, на продукти богати на витамини, особено А, избягването на алкохол и пушене са също сред факторите, които са важни за красивия вид на устните.
– Препоръчително е сутрин и вечер да се използва балсам за устни.
– Особено вредна е неправилната интервенцията върху напукани, разранени устни. При наличие на такава ситуация е необходима специална грижа – продукти, които биха успокоили кожата. Също добре е преди лягане устните да се намажат с вазелин. На сутринта те ще бъдат по-гладки и меки.
– Устните са податливи на изгаряне, защото не съдържат меланин – пигментът, който помага на кожата да се предпази от директните слънчеви лъчи. Ето защо продуктите, които предпазват трябва да са приоритет при подбора на козметични средства – да съдържат SPF фактор поне 15.
– Добавеният гланц върху вече нанесеното червило прави устните привлекателни. Правилото е той да се нанася в централната третина, а не в ъглите на устните.
– Моливът за устни трябва да е с цвят близък до този на червилото.
– За да не се изтрива лесно червилото, устните трябва да се напудрят, а след това да се нанесе избрания цвят.
– Матовото червило изсушава кожата и затова е добре да не се използва непрекъснато, а пред интервали от време.
– Цветът на червилото трябва да хармонира с цвета на очите, на косата, на тена и облеклото на конкретната дама.
– Масажът ще освежи цвета на устните, а кожата ще стане по-еластична. За целта може да се използва четка потопена в почистващо мляко за лице, която се прокарва с масажни движения по устните в различни посоки.
– 1 чаена лъжичка мед и ½ чаена лъжичка лимонов сок, които са разбъркани, нанесени върху устните и оставени да действат 15 минути, ще придадат равен цвят на устните. Медът ще ги освежи, а лимонът ще се справи с нежеланото потъмняване.