Напоследък често чувам дискусии и коментари относно използването на проходилка при бебетата и днес реших да ви представя обобщение на доводите “За” и “Против”, до които аз стигнах.
Класическата проходилка е приспособление, което се използва от родителите в периода на прохождане на децата им. Препоръчва се да влезе в употреба след като бебето може стабилно да седи.
Целта й е да държи мъничето във вертикално положение, кръчетата му да докосват земята и то да се отбутва от пода, като по този начин се придвижва.
Съвременните проходилки са много атрактивни и “мигат, светкат и блестят”, както се изразява съпругът ми. Имат различни опции за нагласяне на правилната поза на детето, обезопасени са и са доста маневрени.
 
Защо ДА използваме проходилка?
 
– Може да оставите наследника си в безопасна среда, където той да се забавлява и играе докато изучава света. В периода, когато бебоците започват да пълзят, те стават много любопитни и постоянно желаят да усвояват нови умения и да откриват нови знания за заобикалящата ги среда. Проходилката ще им даде поле за изява. Те ще могат да се придвижват и да се забавляват едновременно.
Ръцете на мама ще са свободни. В натовареното ежедневие на майките, в което те вършат минимум по пет неща наведнъж, често се случва с едната ръка да готвят примерно, а с другата да държат любопитното бебче. Проходилката ще даде възможност на родителите да си вършат работата свободно, докато малкото човече кръжи около тях.
– Проходилката може успешно да се използва в по-големи жилища с външни тераси, където е трудно да се обезопаси средата. Особено, когато има и по-големи деца, за които родителите също трябва да се грижат, тези приспособления позволяват относителна свобода на придвижване на непроходилите бебета и дават възможност на децата от различна възраст да си играят заедно.
Защо да НЕ ползваме проходилка?
 
Прохождането се забавя, а не се насърчава. За да развие добре мускулатурата си, бебето трябва плавно да минава през отделните етапи на развитието си. Родителите често избързават и “принуждават” мъниците да прескачат отделни фази от растежа си. Детето започва да върви, когато е готово, а не когато мама и татко решат. Проходилките забавят първите стъпки на децата, защото бебетата не минават пълноценно през етапа на пълзене.
Пълзенето е от ключово значение за правилното развитие на мускулатурата и за овладяване на различни придобити рефлекси. Парашутният рефлекс е един от тях – децата да подлагат ръчички, когато тръгват да падат. Координацията между отделните части на тялото се изгражда най-добре на пода при пълзене. Подът и постелката върху него са най-подходящото място за игра на бебето след шестия месец. Там то има достатъчно голямо пространство и стимули, за да развива възможностите си и да наблюдава всичко случващо се около него.
Дайте време, свобода и спокойствие на мъниците си, за да могат те да придобиват умения бавно и постепенно, без да ги насилвате излишно.
– Често бебетата свикват да ходят на пръсти, когато са в проходилка. Това е много вреден навик, защото натоварва гърба и изкривява цялостната позиция на тялото. Много трябва да се внимава с времето, което детето прекарва в този уред, защото дългото седене в неправилна поза може да има пагубно влияние върху недобре укрепналите кости на детския организъм.
– Децата не изграждат реални умения за ходене. Те се чувстват в безопасност, когато са настанени в проходилките си и не развиват усещане за баланс, рефлекси за падане, не могат да преценяват разстоянията и да преминават през препятствия. Дори детето може да откаже да върви самостоятелно, защото го е страх, то е свикнало с комфорта на движещия се стол.
Моето мнение е, че да наречеш тези детски аксесоари проходилки е съвсем грешено, именно, защото те не насърчават самостоятелното ходене, а го забавят. Аз не съм използвала никога проходилка, оставих дъщеря ми свободно да премине през пълзенето, изправянето, подпирането и придвижването около мебелите вкъщи.
На 11 месеца тя беше подготвена физически и психически да направи първите си самостоятелни крачки и една хубава февруарска вечер ни изненада приятно, пристъпвайки към нас.
Разбира се, ако проходилката се използва разумно и детето не се оставя в нея за прекалено дълъг период, няма проблем да се използва за разнообразяване на мъничето и за отдих на родителите му.
Друг по-добър вариант на проходилката е уолкърът. В него не се сяда, а детето го бута като количка.
Уолкърите също са доста интерактивни – свирят, пеят, мигат, имат бутончета за натискане и игра. Децата вече трябва да имат някакви умения в ходенето, когато пристъпят към използването му, защото този тип проходилка се движи бързо и често мъниците губят баланс и падат. Това е нормално, с времето те се усъвършенстват и не отпускат цялата си тежест върху движещата се количка.
Който и вариант да изберете, имайте предвид, че е важно да следвате естествения ритъм на развитие на бебето си. То знае най-добре кога и как да се изправи и да проходи. Доверете му се, подпомагайте го, но не прибързвайте, само защото вашите амбиции го налагат.
Грижете се за активното използване и укрепване на мускулите му чрез упражнения, физически игри и масажи, които да са съобразени с възрастта му.
Ще видите как времето лети и съвсем скоро малчовците ви не просто ще ходят, а ще тичат и няма да можете да ги спрете.
Включете се към фейсбук групата ни БЕБЕВОДИТЕЛ, където обсъждаме всичко, което ни вълнува като родители и се смеем на неволите си.