Общото между личните и професионалните ни срещи е целта – да направим добро впечатление. Тук е много подходящо да споменем максимата: „По дрехите посрещат, по ума изпращат.” Това изречение е именно онова, към което трябва да се придържаме всеки път, когато решаваме какво да облечем.
Дрехите са нашия инструмент. С тях изразяваме себе си и собствения си стил. Цялостният ни образ се завършва от онова, което в сърцето и съзнанието ни, но всъщност опаковката е това, което първо виждат всички останали.
Облеклото влияе, както на човека отсреща, така и на самите нас. На първо място то създава впечатление за нас у другите, но едновременно ако е съобразено с нашите лични предпочитание, то създава у нас удобство и увереност, които неимоверно не остават незабелязани.
Разбира се, между облеклото за интервю и облеклото за среща има големи разлики, тъй като целта на впечатлението е различна. Общото е това, че и на двата повода трябва да се отдели специално внимание – ако искаме и задоволяващи резултати.
Когато се подготвяме за интервю, обикновено проучваме внимателно позицията, за която кандидатстваме, изискванията за нея и статута на компанията. По вида на професията можем лесно да преценим по какъв начин би се очаквало от нас да изглеждаме. По принцип установеното за интервю облекло е официално. Не бихте отишли по анцунг, нали така?
Интервюто е нашата реклама, а ние сме продуктът, който трябва да бъде представен максимално добре, така че да бъдат изтъкнати всички негови предимства и плюсове. Опаковката разбира се не е маловажна. Тя трябва да бъде достатъчно представителна, за да започне да говори вместо нас.
Изборът на облекло за интервю трябва да зависи от вашите лични предпочитания, но е предпоръчително да се съобразявате със следните правила:

  • Носете сако – то може да ви придаде по-сериозен вид.
  • Заложете на неутралните тонове – черно, сиво, тъмносиньо, бежово, кафяво. Прекалено ярките цветови гами могат да подадат грешни сигнали към интервюиращия и дори да отвлекат вниманието от вас самия.
  • Бъдете със здрави и чисти обувки – не случайно в много филми образът на героя се показва в посока от обувките към главата. Обувките са нещо много показателно.
  • Ограничете аксесоарите, грима и парфюма.
  • Нека панталонът/полата бъдат тъмни – дори да изберете по-светли тонове, заложете на тъмна долна част.
  • Дрехите ви задължително трябва да бъдат чисти, изгладени и цветово съчетани.


Когато се подготвяме за среща с обект на нашите желания, нещата са малко по-различни. Може да се каже, че в ежедневието имаме много по-голяма свобода на изразяване. Това може да се види и по начина, по който се обличаме в извън професионална сфера.
При срещите с представители от другия пол, които предизвикват някакъв интерес в нас, залагаме на друг тип впечатление. Тук не се борим за работна позиция, а за разбиране и събуждане на интерес. За да стане това, трябва да се постараем максимално да подчертаем най-добрите си черти и да замаскираме недостатъците си.
С развитие на комуникацията и задълбочаване на отношенията независимо от какво естество са недостатъците в човека, те неизбежно излизат наяве. Първоначалното им прикриване в никакъв случай не е лъжа – това е просто трик, с който да покажем най-доброто от себе си. Перфектни хора все пак няма, но пък затова не липсват съвети, които да ни помогнат да изглеждаме зашеметяващо на срещите си.

  • Бъдете себе си – облечете дрехи, типични за вас и вашия стил.
  • Не се старайте непременно да угодите на желанията и предпочитанията на вашия събеседник. Ако любимия цвят на човека срещу вас е червен, но червеното в никакъв случай не ви подхожда, разбира се не залагайте на него.
  • Съобразете облеклото си с мястото на срещата. Ако сте в изискан ресторант – дългата рокля или костюмът биха били чудесен вариант. Ако пък срещата е в парка или отивате на излет в планината, забравете за високите обувки и силния грим.
  • Съобразете се и с времето на срещата – сутрин, обед или вечер. Няма да е удачно да отидете на обяд с тежък опушен грим, например.
Най-важното при подбора на дрехи и аутфит е да се чувстваме добре. Това влияе на начина, по който ни възприемат другите, и на начина, по който ние възприемаме самия себе си. Когато знаем как да се обличаме и кого искаме да впечатлим, започваме да си създаваме навици да формираме себе си и стила си, които да ни водят към успехи и прогрес.