Според Чарлс Симънс „Животът ни се направлява от нашата нагласа и именно тя е тайната сила, която работи 24 часа в денонощието, за добро или за зло. Ето защо е изключително важно да знаем как да впрегнем и овладеем тази сила.“ Стресът добавя вкус, предизвикателство и възможности към живота на всеки човек. Но когато е и в прекалено голямо количество може да засегне неговото физическо и психическо равновесие. Ето защо е нужно всеки индивид да притежава умения за преодоляване на стресовите фактори, родени от физически, социални, семейни, географски…причини.
 
Признаците на стрес могат да бъдат разнообразни: прояви на агресивно поведение; апатия, чувство за вина, главоболие, депресивни състояния, липса на настроение, физически симптоми (изпотяване, изтръпване, сърцебиене, сухота в устата); напрегнатост, ниско самочувствие, раздразнителност… В „Изкуството да победим стреса“ д-р Джон Ромеро предлага няколко стратегии за изход от тези негативни атаки върху нашето физическо и психическо здраве.
1. Да говорим за проблемите си. За тази цел е нужно да общуваме, да обсъждаме нещата, които ни тревожат, преди да са станали непреодолими.
2. Трябва да проявим гъвкавост. Тоест да се освободим от излишното напрежение породено от мнения или постъпки на хора, с които не сме съгласни или не харесваме.
3. Достатъчна доза сън, с която да поддържаме духовното си здраве.Липсата на сън води до раздразнение и нетърпение.
4. Нужно е да постигнем баланс между работа и удоволствие.
5. Да се съсредоточим върху организацията на живота си, което ще намали нужния стрес.
6. Да признаваме грешките си. Няма безгрешни хора. Трябва да сме способни да отчитаме възможността да не сме съвършени.
7. Трябва да се научим да приемаме това, което не можем да променим. В живота има ситуации извън нашия контрол – климат, пътни задръствания…Нужно е да ги посрещаме и да се справяме с тези моменти възможно най-адекватно. Защото както казва един анонимен автор: „Бог ме е дарил с усета да приемам нещата, които не мога да променя; със смелостта да променям нещата, които мога; и с мъдростта да различавам едното от другото.“ Защото само отделният човек може да контролира своя живот и е в състояние да реагира на нещата около него. Програмата за живот с „ниски нива на стрес“ включва: приемането на витамини;най-малко 30 минути дневно програма с физически упражнения, отстраняване на вредните навици, като пиене, пушене, негативни мисли…; здравословно и балансирано хранене; време за любимото хоби; пълноценно общуване с приятели, семейство; здрав сън; релаксация чрез правилно дишане…Познаването на целите, които си поставяте, без тяхното нереалистично определяне; решаването на проблемите в перспектива, съсредоточаването върху приятните неща от живота ще тушира излишния и опасен стрес в ежедневието.