Хомеопатичните продукти набират популярност във времената на пандемия и не само заради скептици и параноици. Ползите от хомеопатията и алтернативната медицина са значителни, а в тази статия ще разгледаме няколко категории от тези продукти за да открием техните свойства.
 

Защо е важно да подсилите имунната си система?

Човешкият организъм представлява благоприятна среда за множество микроорганизми, включителни вируси, бактерии, гъбички и паразити. Имунната система отговаря за това вредителите на нашето здраве да не навлизат в системите ни, да не се размножават и растат. Тя е добра в работата си, но противниците й също задобряват, еволюират и както си личи от скорошната пандемия, вирусите намират начин да победят по-слабите имунни системи. Затова е наша отговорност да помогнем както можем на имунната си система, да я пазим, както тя пази нас.

Естествен имунитет

Естественият имунитет се нарича още и вроден имунитет, защото го имаме от раждането. Той е отговорен за това, че вдигаме температура, когато сме болни. Функционира като “първа линия” в борбата срещу инфекции като се опитва да ги изгаря и гони.

Придобит имунитет

Придобитият имунитет се развива по време на живота ни и е изграден от ваксини или други антитела, които сме придобили след боледуване. Той отговаря за изграждането на тези антитела, които по-ефикасно да неутрализират вируси, инфекции и други вредни бактерии.

Най-добрите алтернативни продукти за предпазване от вируси

За да помогнем на имунната си система да се бори с могъщите вируси и техните съдружници – бактерии, гъбички и паразити, ние трябва да си набавим имуностимулиращи храни. Това са храни (и напитки), които действат положително на имунитета и го захранват с добри бактерии, които да поддържат нашето здраве.
 

Хранителни добавки

Причината да се употребяват хранителни добавки е поддържането на балансирана диета. Ние трябва да получаваме достатъчно от всяко вещество и витамин необходим на тялото ни, дори и да не харесваме някои храни и да предпочитаме нездравословни опции. Това е нормално и всички имаме различни предпочитания за храненето. Благодарение на хранителните добавки обаче, можем да предотвратим конкретни дефицити на минерали и витамини чрез натурални средства за по-силен имунитет.

Билки

Всички знаем, че билките са ароматни и полезни. Те са богати на витамини и минерали и могат да помогнат за балансирането на микрофлората в организма ни и да подсилят имунитета. Препоръчваме Женшен, Мащерка, Бъз, Ехинацея, Джинджифил, както и билковите чайове.

 

Лечебни чайове

Чували сме, че да се пие чай е полезно. Но за какво точно е полезно и колко? Против популярните разбирания, лечебните чайове не са алтернативна медицина, която науката не подкрепя. Всъщност, много проучвания потвърждават ползите от пиене на чай, не само защото хидратира тялото, помага на имунитета и с отслабването (въпреки че това също е вярно). Учени свързват пиенето на чай и с подсилване на паметта, както и с избягването на рак и сърдечно-съдови заболявания. На изток го знаят от няколко хилядолетия, но вече и ние сме си го доказали. Така че нямаме никакви оправдания да не пием лечебен чай.
 

Супер храни

Супер храните са основата на доброто здраве. Повечето полезни вещества организма ни трябва да си набавя чрез храненето, както е било откакто съществува човекът. Хранителните добавки надграждат, но нищо не може да замени добрия хранителен режим. Супер храните се наричат така, защото съдържат незаменими за организма съставки във висока концентрация. Те обикновено са лесно усвоими, непреработени и носят допълнителни ползи за здравето. Някои от тях включват какао, коприва, ленено семе, касис, годжи бери, нони, чиа и други.
 

Хомеопатични продукти и тинктури

Хомеопатичните продукти и тинктурите понякога се обвързват погрешно с “неефикасна медицина”, бавнодействаща такава или дори с измама. Всъщност хомеопатията е един натурален метод за лечение, лишен от странични ефекти. Той действа не на базата на подтискане на болестта (както повечето западна медицина), а работи върху отключването на потенциала на организма ни да пребори заболяването със собствени сили. Лечението с такива продукти може да бъде дори по-бързо от такова с нехомеопатични лекарства и всъщност е предпочитано от целия кралски двор във Великобритания. След като те живеят до такава достолепна възраст, вероятно и работи.
 

Шуслерови соли

Открити от д-р Шуслер преди повече от 100 години, минералните соли на негово име са 12-те най-важни за правилното функциониране на клетките в организма. При недостиг на някоя от тях, съответните системи не функционират оптимално и могат с времето да развият ред заболявание. Шуслеровата терапия се базира на принципа на преодоляване на минералния дисбаланс с тъканни соли. Те се препоръчват както за лечение на дълъг списък от заболявания, така и за профилактика на организма. Пият се в различни съчетания и могат да се разтварят в някой лечебен чай.