Какви са ползите от солта? Що е то халотерапия?
Всеки знае, че гостите се посрещат с „хляб и сол“, и че ястие без сол не може. Чували сте, че солта чисти метал, премахва петна от кожата, предпазва млякото от разваляне и гони насекомите. Тя обаче има и ползи за здравето, с които много хора не са запознати.


За първи път лечението със сол е документирано от полски терапевт на име Феликс Бочковски.  Неговите наблюдения се базират върху работниците в солните мини в Полша, които се радвали на добро физическо и емоционално състояние. Това се дължало на наситения с аерозоли въздух.
Изследвания доказват множеството ползи от солта върху човешкия организъм:

  • Улеснява дишането
  • Намалява риска от простуда и грип
  • Засилва имунната система
  • Стабилизира съня
  • Стимулира нервната система
  • Стимулира метаболизма на мазнините
  • Има антибактериално, антимикотично и противовъзпалително действие
  • Балансира умората и се бори със стреса

С откритието, че солта лекува, започват да се използват солни пещери, а по-късно се откриват и изкуствено създадени солни стаи, които се пълнят със сол и се използват с терапевтични цели. Средата в тези стаи е напълно стерилна.


Солната терапия се нарича „халотерапия“ и в същността си представлява естествен немедикаментозен метод за лечение на различни заболявания като астма, бронхит, псориазис, синузит и други. Халотерапията се прилага, като се вдишва сух аерозол или като той попада върху кожата. Една сесия халотерапия е равна на  минути за деца и 40-50 минути за възрастни. Продължителността на терапията зависи от поставената цел – от проблема, който лекуваме, и от ефекта, който искаме да постигнем.


Препоръчително е солната терапия да се прилага 2-3 пъти в годината. Тя е ефективна, когато се правят миниум 2 посещения на солна стая в седмицата. След посещението на солна стая е възможна появата на кашлица, кихане, сълзене на очите и хрема. Това е породено от чистенето на тялото от токсините и би било ясен белег, че терапията действа на организма.
В домашни условия може да използваме солни лампи. Те подобряват качествата на въздуха и го зареждат с отрицателни йони, което влияе благоприятно върху здравето, умората и стреса. Освен, че създават уют в помещенията, в които са поставени, солните лампи също така намаляват алергените и замърсителите на въздуха, като създават среда с лечебен ефект.


Терапевтичната роля на солта е била използвана преди векове от самата Клеопатра. Ползите от нея са много повече, отколкото си мислим. Тя не само е средство за овкусяване на храната, но и е силно средство за лечение, подобряване на здравето, детоксикация, релакс терапия, начин за справяне с депресията и чудесно средство за засилване на имунитета особено през зимните месеци.