Етеричните масла са извлечени от растенията есенции, които имат естествен аромат и вкус. Те се използват столетия наред за лечение на различни здравословни проблеми. Едно от най-важните предимства е способността им да подобряват и поддържат имунитета, което може да помогне на вашия организъм да се предпази от различни вируси, инфекции или да се пребори по-лесно с тях.
 
По какъв начин етеричните масла могат да подпомогнат функцията на имунитета?
 
Етеричните масла могат да се погрижат за вашия имунитет, а ето и по какви начини:
  1. Антивирусни и антибактериални свойства, които могат да помогнат на тялото ви да се пребори с инфекциите и болестите. Например маслото от чаено дърво и маслото от риган се използват от векове за лечение на настинки, простудни заболявания и други инфекции.
  2. Антиоксидантна сила, която помага на тялото да се предпази от свободните радикали, които имат способността да увреждат клетките и да доведат до възпаления и други здравословни проблеми. Масла, като лавандулата и лайката, съдържат високи концентрации на антиоксиданти.
  3. Намаляване на възпалението в организма. Например маслата от розмарин и евкалипт са известни със своето противовъзпалително действие.
  4. Стимулиране на имунната система, което я прави по-ефективна в борбата с инфекциите. Например маслото от лимон и мента са известни с това, че помагат за стимулиране на имунната система.
  5. Насърчаване на релаксацията. Масла като лавандула и лайка могат да спомогнат за отпускане на тялото и ума, което може да помогне за намаляване на стреса и насърчаване на по-добро общо здраве.
 
Кои масла ще ви помогнат да се погрижите за своята имунна защита?
 
Масло от риган
Маслото от риган има способността да подобрява ефективността на имунитета. Има антисептични, противогъбични и антивирусни свойства, което означава, че има ефект при настинки, грип и други заболявания. Проучванията са установили, че може да помогне за стимулиране на производството на левкоцити, които са ключов компонент за имунитета.
 
Масло от тамян
Доказано е, че Етерично Масло От Тамян 5 мл има имуномодулиращи свойства, тоест може да помогне за подобряване на имунитета. То може да се използва локално или да се разпръсква във въздуха. Трябва да се внимава при използването на това масло, тъй като е силно и трябва да се разреди преди употреба.
 
Масло от евкалипт
Маслото от евкалипт е признато със своите антисептични, противогъбични и антибактериални свойства. Изследванията показват, че евкалиптовото масло може да засили естествения имунен отговор на организма и да намали тежестта на настинки, грип и други заболявания. Освен това може да улесни усилията на тялото да се бори с възпалението, което може да помогне на тялото да устои на болестта.
 
Използване на етерични масла за повишаване на имунитета
 
Има няколко начина за използване на етерични масла, за да се подпомогне повишаването на имунитета на организма. Един, от които е ароматерапията. Като алтернатива можете да смесите няколко капки с базово масло и да го нанесете локално върху кожата си. Можете също така да добавите няколко капки в топла вана, което може да помогне на тялото ви да абсорбира маслата по-бързо.
 
Всички натурални продукти могат да се използват по много начини за насърчаване на имунната система. Независимо от това как ще решите да използвате тези природни продукти, важно е да запомните да ги използвате внимателно, тъй като някои имат токсичен ефект, ако се прекалява с тях. Не забравяйте да проведете собствено проучване и да разберете кои масла са най-полезни за вашата конкретна ситуация. С правилните етерични масла можете да подобрите имунната си система и да я поддържате здрава.