Напоследък все по-често и навсякъде около нас се говори за здравословно хранене: реклами на био продукти, пласиране на такива от растителен произход, разделно хранене, съобразено с нуждите на тялото. Освен „храненето“ обаче, гладуването с цел, добива все повече популярност.
Плюсовете, които носи „здравословното гладуване“ са достатъчно много, а някои от тях са: разбира се, отрицателен калориен баланс, което води до калориен дефицит, съответно, до отслабване; заради продължителността на периода, в който не се приема храна, организмът се задейства в горенето на калории, като „яде“ от тези, които е натрупал; положително влияние върху мозъка, като някои хора го практикуват като превантивна мярка против алцхаймер.
Всичко това ни води към една мисъл – уау, трябва и аз да пробвам. НО! Най-важното нещо, което трябва да направите, преди да започнете с фастинга, е да се уверите, че организмът ви е достатъчно издръжлив на глад, не страдате от ниско кръвно или липса на други вещества в кръвта. Много хора се впускат със силен ентусиазъм, който обаче завършва с ужасно състояние, температура, повръщане, дори язва на стомаха.

Най-важното:

Съветът ни е абсолютно винаги, когато решите да правите подобни „опити“ с тялото си, да се посъветвате с лекар за здравословното си състояние.