Да започнем с данни:

Статистическите данни от проучвания гръбначните изкривявания за нашата страна отчитат честота на заболяването в много широки граници: 16,5-27%. По мнение на други, средния процент на гръбначните изкривявания за цялата училищна възраст е 14,1%-близък до този на неправилното телодържание, но прогресивно расте с възрастта като в началните курсове е 8,5%, в средните – 16,1%, а в горните е 18,8%. (източник: Гръбначни изкривявания – статистика и реалност В.Душков, Н.Бакев, К.Велчева)

Видове гръбначни изкривявания:

Сколиозата е вид деформация на гръбнака, която се състои в изкривяването му на ляво или на дясно; кифозата представлява увеличена извивка в горната част на гръбначния стълб, а лордозата е увеличена поясна извивка навътре към коремната област.
Гръбначните изкривявания най-често не се откриват или се пренебрегват, децата продължават да се влошават, като в твърде ранна възраст започват оплакванията от болки в гърба, кръста, трудности в движението. Да се надяваме, че този твърде чест проблем ще започне да се лекува по-добре, а преди това ще разкажем някои факти за връзката между гръбначните изкривявания и спорта.
На първо място, мнението на кинезитерапевтите при такъв проблем е, че някои видове кардио са абсолютно противопоказни, като тичане и всякакъв вид скачане. Най-добре е такъв вид движение да се замени с повече разходки. В никакъв случай обаче не бива да се твърди, че най-доброто решение е обездвижването. Спортът в такива случаи е редно да се въведе внимателно, като се започне със специална гимнастика веднъж на ден (най-добре сутрин, за да се разтегнат мускулите и да се наместят ставите и гръбнака), а след това постепенно се започват леки упражнения за укрепване на гръбните мускули, но без претоварване. Изключително положително влияе плуването, понеже изпъва гръбначния стълб и същевременно разтяга мускулите, които го обграждат.
При активни спортисти важи същото, но с още по-внимателен подход, понеже претоварването може да доведе до по-тежки последствия. Едно е ясно обаче – умереният спорт винаги помага. Спортувайте! Здравословно е!