Когато си купувате шоколад или поръчвате пица всъщност знаете, че тези храни не са толкова добри за Вас и в повечето случаи го правите с ясно съзнание (ако не е така погледнете 14 трика как да спазваш диета), но може да се окажете доста изненадани, когато разберете, че например студеният чай съдържа до 50 грама захар на 500 мл.
Съществуват и други храни и напитки, съдържащи високо количество захар, за които дори не сте се замисляли, а някои от тях дори имат репутация на здравословни.
Винаги обръщайте внимание на етикета на продукта и не приемайте дадена храна за здравословна, само защото на нея пише „здравословно“, „нисък процент мазнини“ или „ X калории на порция – най-често става въпрос за 15-20 грама от количеството, а не 100 грама.“
Дриги трикове, които се използват: „30% по-малко захар“, „без мазнини“, „от 100% сок“, „отличен източник на калций“.
Понякога захарта се изписва на етикета заедно с въглехидратите. Често веществата в храната са изброени на етикета в низходящ ред според теглото им, а различните видове захар вътре са дадени поотделно. В такъв случай, трябва да съберем тяхното тегло и така да установим колко захар има в храната или напитката.
Захарта може да е скрита под много форми, например: глюкоза, фруктоза, декстроза, левулоза, глюкозен сироп, фруктозо-глюкозен сироп, изоглюкоза, сироп от царевица.
Захарта се среща и под формата на мед, добавена захар, сироп от добавена захар, лактоза, малтоза, захароза.
 • Овкусено кисело мляко
Захарта в малка кутийка от 200 мл., може да достигне до 30 гр., освен това има добавени различни химикали, които да направят овкусеното кисело мляко да изглежда по-добре и да привлича повече с аромат (въпросните Е-та по етикетите).
Дори „здравословната“ малка Активия, която се промотира като напитка за здрав стомах и чревна флора съдържа 15гр. захар.
За да получите максимални ползи от киселото мляко без да предозирате със захар, изберете натурално кисело мляко, може да се добави плод по собствен избор и/или мед.
 
 • Натурален сок
Всички знаем, че продуктите тип Кока-кола и Пепси съдържат голямо количество захар, но пиенето само на вода може да се окаже прекалено скучно.
Тогава се прибягва до натурални сокове, които се смятат от повечето хора като по-добра алтернатива, а от някои дори за здравословни.
Захарта при тях често е замаскирана като фруктоза или фруктозо-глюкозен сироп и съдържа абсолютно същия брой калории като обикновената захар – 4 калории на грам.
Всъщност има „натурални сокове“, които съдържат повече захар от Кока-Кола и Пепси.
За разлика от глюкозата (въглехидратите след прием се разграждат до глюкоза – предпочитан източник на енергия от организма), която служи за гориво на тялото, фруктозата се обработва почти изцяло от черния дроб и се конвертира като мазнини. Този процес от своя страна увеличава риска от диабет, сърдечно-съдови и чернодробни заболявания.
 • Енергийни и кофеинови напитки
Ясно е, че енергийните напитки съдържат немалко количество кофеин, но по-малко известен факт е, че също така в съдържанието си имат между 25 и 40 грама захар в една кутийка. Най-популярната напитка – Редбул съдържа 27 грама захар на 250 мл. течност в допълнение към другите химикали.
От своя страна популярните кофеинови напитки често съдържат бързи въглехидрати в комбинация с мазнини и допълнителни химикали. Популярната напитка Нескафе 3 в 1 съдържа захар, глюкозен сироп, растително масло, разтворимо кафе, млечен протеин и на 100 грама има 73 гр. въглехидрат и 13 гр. мазнини. Количеството захар не е ясно, но като се има предвид как е „разпределен състава“, може да се направи някакво предположение.
 
 • Кетчуп и барбекю сос
Рекламира се като сос базиран на доматена основа, но всъщност може да съдържа до 10 грама захар на 30 грама кетчуп. Практически сипваме захар върху пицата, пържените картофи и хамбургерите. Смятам, че това е така, защото рядко осъзнаваме какво всъщност седи зад повечето кетчупи.
Всъщност е доста лесно да се направи домашна алтернатива: смесете доматено пюре с оцет, лук и чесън или чесън на прах.
Барбекю соса от своя страна може да съдържа до 15 гр. захар на 30 грама количество.
 • Дресинг за салата
Дресингът за салата попада в същата категория като овкусеното кисело мляко.
Повечето марки рекламират продуктите си като дресинг без мазнина или с малко калории, но в същото време на 2 супени лъжици може да съдържат до 25 гр. захар.
Примерен състав: високо фруктозен царевичен сироп, оцет, дестилирана вода, малтодекстрин, вода, доматена паста, съдържа под 2%: изсушени домати, сол, оцветител, чушка, консерванти, подправки, натурален вкус (чесън).
Обърнете особено внимание, когато се рекламира дресинг без или с малко мазнини, най-често при тях има голямо количество добавена захар, за да компенсира загубата на вкус при отстраняването на мазнините.
Най-добрият вариант е да ядете салатата си с лек дресинг от зехтин и пресен лимонов сок.

Всичко, което се промотира, че е без калории/мазнини

За да се направят храните или напитките нискокалорични, или с нисък процент мазнини е нужно да се добави някакъв заместител, за да се подобри вкуса, вида и други параметри на дадения продукт, което най-често се получава чрез редица вредни химикали.
Тази замяна всъщност прави храните с по-малко калории или мазнини, по-лош избор.
 
 • Овес
Вериги като KFC и Макдоналдс рекламират продукти с наличието на овес или овесени ядки, но те са обогатени с плодов вкус и кленов сироп.
Въпреки, че голяма част от захарта идва от плодове и стафиди се добавят и обикновена или кафява захар и по този начин се обезмисля целият процес като остава само рекламата, че е добавено нещо полезно към някои от продуктите им.
Най-добрият начин да получите пълните ползи от овеса е да си направите вкъщи, като добавите любими плодове или овкусител – по тозин начин можете да контролирате калориите и захарта.
 • Мюсли
Мюсли може да е добър избор за старт на деня, но трябва да сте изключително внимателни при избора. Има мюслита, които съдържат 1-2 грама захар на 20 грама продукт, но има и такива, които половината от теглото им е захар, например на 100 грама, би имало 50 гр. захар.
 
 • Смутита
Смутита са друг капан, в който много хора попадат несъзнателно.
Избирате плодове, когато всъщност искате шоколад, мислейки, че го заменяте с нещо по-полезно, но някои смутита могат да достигнат до 50 гр. захар на напитка.
 
 • Сушени плодове
Плодовете са неизменна част от добре балансиран хранителен режим, когато са добре съобразени и в норма, но когато става дума за сушени плодове говорим за вече преработена и дехидратирана храна.
Тъй като с този процес се извлича водата от плода, остава много по-голямо количество захар на 100 грама количество, също така се губят и други ценни съставки, както и част от вкуса. За да се компенсират тези загуби често се добавят захар, декстроза, фруктозо-глюкозен сироп, сорбинова киселина, сулфати и други. Така се създава храна, приятна за сервиране на масата, но не толкова приятелска за цялостното ви здраве и фитнес цели.
 
 • Фреш
В тази на пръв поглед здравословна напитка няма добавена захар, но една чаша портокалов сок съдържа 8-10 гр. захар. Също така голяма част от фибрите са отнети и това допринася за по-голяма инсулинова реакция спрямо приема на цял плод.
Като генерално правило, консумирането на цели плодове вместо фреш, когато е възможно, би допринесло за по-добре балансиран хранителен режим и по-нисък риск от диабет при предразположени хора.
 • Студен чай
Както соковете, така и студеният чай често е смятан за безобидна напитка, но повечето варианти съдържат между 25 и 35 грама захар на 400 мл. течност, а на литър може да достигне над 70 гр. захар.
Ако погледнете  състава по-долу ще установите, че всъщност студеният чай съдържа повече консерванти отколкото чай.
Състав: вода, високо-фруктозен сироп от царевица, лимонена киселина, фосфорна киселина, натриев полифосфат, цвят – карамел, естествени аромати, екстракт от черен чай, калиев сорбат, калиев бензоат, сукралоза, калции, калии.
 
 • Фъстъчено масло
Фъстъченото масло може да е полезна добавка към добре балансиран хранителен режим, но повечето марки на пазара го предлагат с добавена захар, която достига до 16 гр. на 100 гр. продукт, както и други примеси.
Въпреки това има няколко варианта като натурално фъстъчено масло или био, които обикновено са без добавки, но и при тях трябва да се следи етикета и информацията на него.
 
 • Протеинови барчета
Отново, преди да изберете протеинов бар се уверете, че сте прочели добре какво пише на етикета и го разбирате.
По-евтините протеинови барчета съдържат мазнини, въглехидрати, а голямо количество от въглехидратите са и под формата на захар. Протеина в тях е нискокачествен и не би помогнал особено нито за възстановяване след тренировка, нито за между
храненията.
Ето как се рекламира некачествен бар: Страхотен вкус, Качествени въглехидрати, Продължителна енергия, Заместител на хранене, Витамини и минерали, Удобен и компактен.
А ето как изглежда хранителната стойност и състава: 2 гр. Протеин, 33 гр. Въглехидрат, 7 гр. Мазнини. Плодове 21,8% (фруктоза-глюкозен сироп, плодове 4,4% (кайсия пюре концентрат, ябълково пюре концентрат), захар, растителна мазнина, оризово нишесте, пшеница влакно, естествен аромат, антиоксидант: аскорбинова киселина), кисело мляко покритие 20% (захар, какаово масло, обезмаслено кисело мляко на прах, лактоза, емулгатор: соев лецитин, аромати, подкиселители: лимонена киселина), овесени ядки, глюкозен сироп, оризов чипс (оризово брашно, пшеничен глутен, захар, пшеница малц, глюкоза, сол ), стафиди 6%, палмова мазнина, ябълка-круша концентрат, мед, захар от захарна тръстика, банани 3,1%, кайсия 2,7% (съдържа серен диоксид), малтодекстрин, корнфлейкс (царевица, захар, сол, ечемичен малц) , емулгатор: соев лецитин, аромати.
Продуктът може да съдържа следи от яйца, фъстъци, сусам.
 • Хляб
Не е изненада, че пълнозърнестите опции са по-здравословни пред белия хляб, но дори и там трябва да се подхожда с внимание, тъй като често горчивият вкус се прикрива с добавена захар, която може да достигне до 3 грама на филия.
Друг подсладител, който често се използва е сукралозата, която е широко приложима в хранителните добавки. Някои проучвания я посочват като изключително вредна, защото не може да се абсорбира от тялото, а други като безвредна в определени количества.
 

Заключение:

 
Не мислете, че една храна е здравословна само, защото се рекламира като такава.
Четете етикетите и състава на продуктите, които купувате и консумирате.
Коя храна от списъка Ви изненада най-много с количеството на захар, което съдържа? Коментирайте 🙂
 
За всички наши читатели предоставяме промо код за 10% отстъпка от всички продукти, които се предлагат на stanimirmihov.com – 10%discount