Всеки знае какво е протеин. Вероятно вече го познаваш като един от трите основни макронутриента, които съставляват вашата диета (другите два са мазнини и въглехидрати).
Има стотици продукти – от добавки до енергийни блокчета – предназначени да улеснят получаването на протеиновата корекция. Има дори цели диети, базирани на увеличаване на приема на протеини.
Но за какво изобщо е протеинът? И какви ползи предлага той на тялото ни?
Протеинът е от решаващо значение за доброто ни здраве. Всъщност името идва от гръцката дума proteos, което означава „първично“ или „първо място“.
Протеините са изградени от аминокиселини, които се свързват, за да образуват дълги вериги. Можете да мислите за протеина като низ от мъниста, в които всяко зърно е аминокиселина. Има 20 аминокиселини, които помагат за образуването на хилядите различни протеини в тялото ни.
Нашето тяло се нуждае от протеин за растеж и поддържане на тъканите.
И все пак, протеините на тялото ни са в постоянно състояние на оборот.
Защо тялото ви се нуждае от протеин
Ето пет убедителни причини, поради които трябва да сте сигурни, че получавате достатъчно протеин всеки ден:
Протеинът е важен градивен елемент на костите, мускулите, хрущялите и кожата. Всъщност косата и ноктите ви се състоят предимно от протеини.
Вашето тяло го използва за изграждане и възстановяване на тъкани.
Червените кръвни клетки съдържат протеиново съединение, което пренася кислород в тялото. Това помага да снабдите цялото си тяло с хранителните вещества, от които се нуждае.
. Около половината от диетичния протеин, който консумирате всеки ден, отива за производството на ензими, които подпомагат смилането на храната и произвеждат нови клетки и химикали в тялото.
Протеинът играе важна роля в регулирането на хормоните, особено по време на трансформацията и развитието на клетките по време на пубертета.
При нормални обстоятелства тялото ни разгражда същото количество протеин, което използва за изграждане и възстановяване на тъканите. Друг път той разгражда повече протеини, отколкото може да създаде, като по този начин увеличава нуждите на тялото ни.
Това обикновено се случва в периоди на заболяване, по време на бременност и по време на кърмене.
Хората, възстановяващи се от нараняване или операция, възрастните хора и спортистите също се нуждаят от повече протеин.
Протеинът е градивният елемент на вашите мускули, кожа, ензими и хормони и играе важна роля във всички телесни тъкани.
Повечето храни съдържат протеини. Въпреки това, някои хора все още могат да бъдат изложени на риск от дефицит. Дефицитът води до различни здравословни проблеми, докато ниският прием на протеин също може да бъде проблем, тъй като може да причини фини промени в тялото ни с течение на времето.
 
Какво е протеинов дефицит?
 
Дефицитът на протеин е, когато приемът му не е в състояние да отговори на нуждите на тялото ни. Твърде ниският приемна  протеин може да причини промени в телесния състав, които се развиват за дълъг период от време, като мускулна загуба. Дефицитът на протеин може да засегне почти всички аспекти на телесната функция. В резултат на това е свързано с много симптоми. Някои от тези симптоми могат да започнат да се появяват дори когато дефицитът на протеин е незначителен. Тези признаци са:
 
  • Проблеми с кожата, косата и ноктите
  • Загуба на мускулна маса
  • Повишен риск от фрактури на костите
  • По-голям апетит и повишен прием на калории
  • Риск от инфекции
  • Затлъстяване на черния дроб
Основното предимство на протеина е, че той ни засища по-бързо. Протеинът плюс фибрите ни държат сити по-дълго, което означава, че не изпитвате желание да ядете толкова често. Това помага за намаляване на теглото, като същевременно захранва клетките ни с правилните хранителни вещества, от които се нуждаят.
Симптоми на белтъчен дефицит
Когато тялото ви не получава необходимите количества протеин или не е в състояние да използва протеина ефективно, изследванията показват, че това може да доведе до следните симптоми:
Колко протеин ви трябва?
За да се поддържа постоянен поток от аминокиселини, адекватен прием на протеин е от съществено значение. Ето защо се препоръчва да ядете достатъчно протеин, за да поддържате структурата и функцията на клетките. Това изискване ще бъде различно за всеки човек въз основа на фактори като възраст, пол и нива на физическа активност.
И растенията, и животинските продукти са добри източници на протеини. Важно е обаче да знаем, че докато много растения осигуряват протеини, повечето не осигуряват всички незаменими аминокиселини. Източник на пълноценен протеин са – телешко, пилешко, пуешко и свинско месо, рибата и морската храна, яйцата, млякото, сиренето, киселото мляко, киноата и соята, фасулът и бобовите растения, ядките, ядковите млека и масла, овесените ядки и семената – което означава, че осигуряват всичките девет незаменими аминокиселини.
Добавките с протеин на прах също често се използват в ежедневието не само на спортисти, а от доста хора, които не се хранят така разнообразно или пък имат по-нисък достъп до храни богати на протеин.
 
Протеиновите шейкове са изключително удобни за работещите хора и за забързаното ни ежедневие. Ако изберете протеинова добавка на прах, търсете протеин с високо ниво на на концентрация – протеин изолат.
Това означава, че количеството на протеина в една доза е 90 %, и с това количество получавате огромна концентрация чист протеин, който има и по-силно действие и ще набави дневната ви необходимост.