Всички свързваме появата на акне с пубертета. Тогава всичко е обяснимо. Растем, хормоните ни бушуват. Случва се понякога, най-често при жените да им се появи акне доста след като са преминали през този период. Днес ще ви разкажа една лична история и изводите, до които стигнах от нея. На мен ми се случи такова нещо на 22 години и бях доста озадачена от какво може да е причинено. Изпробвах всички възможни препоръчвани видове козметика, пиех различни  отвари, но акнето не утихваше, а напротив, засилваше се. Започнах да чета по-задълбочено, защото повечето специалисти, при които ходех лекуваха само симптомите, но не и първоизточника, а всички знаем, че дървото гние от основата и ако не погледнем първо там няма как да искаме здрави клони след това. За всеки сигнал, който тялото ни дава трябва да погледнем първо навътре, да открием къде е корена и от къде точно се е породило състоянието ни. Ето тези неща научих при по-задълбочено четене.
 
1. Никога не преизсушавайте кожата си
 
Враг номер едно при борбата с акне е това да се опитвате да го изсушите с надеждата, че то ще изчезне. При такъв опит с кожата се случва следното нещо – ако попринцип не сте със суха кожа, вие подавате на тялото си сигнал, че трябва да произвежда още повече себум, който да компенсира сухотата, в резултат на това лицето ви започва да се омазнява още повече и да се образува още повече акне.
Извод: Хидратирайте добре и когато кожата ви е комбиниран тип.
 
2. Акнето може да се дължи на възпаление
 
Когато подлагате кожата си на стрес, независимо дали го правите физически или психически(натоварено ежедневие или проблеми в личния живот), белите кръвни телца се опитват да преборят проблема и отиват право към повърхността на кожата. Това много често води до поява на гнойни пъпки, черни точки или кистични. В такъв случай е добре да повишите приема на антибактериални храни, както и да се опитате да покажете на организма, че няма от какво да се страхува.
Извод: Опитвайте се да се грижите за себе си, както отвън, така и отвътре.
3. Един пръст = няколко пъпки
 
Разбира се, тази точка е шеговита, но и не до там. Знам колко от вас имат навика, когато им излезе пъпчица да отидат пред огледалото и да я изстискат. Е, това е най-лошото, което можете да направите, ако имате проблемна кожа. В домашни условия, много често не почистваме кожата си добре след такова действие, в следствие, на което разнасяме възпалението и върху частите, около самата пъпка, което образува поне още няколко около нея.
Извод: Премахнете навика си да се правите на козметик.
 
4.Неподходящо подбрана декоративна козметика
 
Ако не можете да прецените какви продукти за използвате, когато става въпрос за грим, винаги се доверявайте на специалисти, за да улеснят избора ви. Много често подбираме такива, които сме чували, че са добри, но не сме опитвали върху нашето лице и не знаем дали са подходящи за нас. Премахването на грима след дълъг ден също е ключово. Лицето трябва да бъде изчистено така, че върху тампоните, с които го почиствате да не остават следи.
Извод: Обръщайте внимание на козметиката си от полагането върху лицето до нейното отстраняване.
 
5. Непоносимости към определен тип храни
 
Много често акнето може да се появи от възпаление, което се случва в стомаха ви. Определени храни действат на организма различно. Може да се окаже, че имате непоносимост към любимата си храна, защото организмът ви се е пренаситил.
Извод: Хранете се разнообразно и наблюдавайте как реагира тялото ви на различните типове храни.
Най-добрият извод, до който стигнах е, че винаги можете да разберете какво ви казва тялото, само трябва да наблюдавате и да го слушате. Кожата е най-големият ни орган и всеки дискомфорт се изписва върху нея.