Пчелите са едни от най-важните същества на планетата. Те имат ключово значение за останалите видове, включително и хората. Над 100 вида растения – плодове, зеленчуци, билки подправки, които използваме, фуражът за животните, се опрашват от пчелите. Тоест според статистиката около 30% от храната ни зависи от техния труд. Те са особено значими за поддържане на сложните взаимовръзки в екосистемата. Една единствена пчелна колония е способна да опраши овощна градина голяма 4 декара. Освен това пчелите ни снабдяват и с една от най-полезните “суперхрани” – меда. Установено е, че за да се произведе 454 грама мед, една пчела трябва да обходи 2 милиона цветя. Медът, прополисът, пчелният прашец, пчелното млечице…съдържат много полезни вещества, които оказват силно благотворно влияние върху човешкото здраве. Те имат имуностимулиращо, противовъзпалително, антибактериално, антиоксидантно и антиалергично действие.
 
Днешното индустриализирано общество поставя съществуването на пчелите на голямо изпитание. В държави като САЩ, Англия, Израел, Германия, в различни региони се наблюдава масовото им измиране. Установено е, че близо 40 % от пчелите по света са изчезнали. Това се дължи на безконтролното унищожаване на териториите, които те населяват, на процесите на глобалното затопляне. България също е засегната от нарастващата кризисна ситуация – годишно около 20 на сто от пчелите загиват. Натравяния, липса на паша, ниска изкупна цена на меда води до големи загуби за българските пчелари. Много от тях се принуждават да продадат кошерите си и да спрат да отглеждат пчели, поради финансови затруднения. До 2022 г. пчеларите в България ще намалеят с 31%. – това е стряскащата прогноза от изследване на Европейската комисия.
 
Родна стартъп компания Pollenity предлага оригинална, иновативна и лесно достъпна платформа „Истински мед“ за всеки, който желае да допринесе за опазването на пчелите. Нейната основна цел е подпомагане и осветляване на целия процес от добива на мед от конкретен кошер до достигането му до индивидуалния потребител. Замисълът е да се премахне веригата от прекупвачи и всички звена които завишават цената на продукта без да добавят нещо към него. Идеята е да се въведат fair trade практики в сектора, чиято задача е да  мотивира отглеждането на пчели в България, заетите в сектора да имат адекватно заплащане, а до потребителите да достига истински, чист, екологичен продукт. “Истински мед” е платформа, свързваща български пчелари и крайни клиенти, търсещи качествен български мед. Покупката от онлайн магазина директно осигурява финансиране на производителя, който е представен с дейността си в сайта. Това го подпомага и той продължава да се грижи  по-най ефективния начин за своите пчели. Същевременно купувачът получава продукт с гарантирано 100% качество, осигурено от използваната специалната сензорна технология Beebot (вътрекошерно устройство, следящо ключови показатели за пчелната колония и информиращо пчеларя за настъпили промени в съответния кошер), която се прилага. Заявката е доставена до врата в Zero Waste опаковка и то с нулеви въглеродни емисии (като се използват велосипеди или електромобили в рамките на София).
 
“Осинови кошер” е най-новата инициатива на платформата “Истински мед”. Тя дава възможност на всеки да си осинови кошер. Желаещите да се включат заплащат месечна сума, която отива за подкрепа на дейностите на няколко български пчелина. Срещу това осиновителите получават всеки месец мед и други интересни възможности, според предпочетения абонаментен пакет (годишен с месечни вноски). Изборът е между различни варианта на предпочитаните планове. Те могат да включват персонализиран етикет, семейно посещение на осиновения кошер, възможност да се избере име за пчелата майка на осиновените повереници. Осиновителите получават сертификат за подкрепа и сами решават от кой пчелар, представен в платформата, да получават своя мед. При организирано посещение могат и да се запознаят с него, да научат повече за дейността, да се включат в самото вадене на мед. Така те не само се снабдяват с 100 % изпитан, сертифициран продукт, но и пряко се докосват до живота на пчелите. Установено е, че подкрепилите инициативата помагат за увеличаването на семейството в съответния кошер с около 60 000 нови члена.
 
Набраните дарения пък подпомагат дигитализирането на пчеларския сектор и използването на сензорна технология, която следи в реално време живота и здравето в кошера. По този начин пчеларят знае какво се случва с кошерите му във всеки един момент и при нужда реагира своевременно. Системата определя здравния статус на колонията и гарантира, че пчелите са гледани по правилен устойчив начин. Същевременно се осъществява проследяването се всяка стъпка от създаването на конкретното бурканче мед – от събрания от пчелите нектар до пакетирането и доставката му до дома на потребителя. Устройствата на Pollenity са изцяло разработени в България, но вече са достигнали до пчелари на 5 различни континента.
 
В България в повечето райони има благодатна паша за пчелите, затова има и чист роден мед. „Участващите в кампанията „Осинови кошер” пчелари са от различни краища на страната, което води със себе си богата палитра от хора, медове и начини на отглеждане на пчели“, уточнява Сергей Петров, който е в екипа Pollenity.
 
Пчеларството стана наше препитание и начин на живот“ – споделя Емил Пътов. Заедно със съпругата си, той е един от участниците в програмата. Те отглеждат над 150 кошера в град Тръстеник, област Плевен. Съвместно със своите деца Камен и Борил се грижат за пчелите в двора на семейната им къща. Медът, който произвеждат е букет от ливадни цветя и билки и слънчоглед – ароматен, сладък и много полезен. Сред включилите се в „Осинови кошер е и Цветан Иванов – трето поколение пчелар. Той продължава семейната традиция, но подхожда и иновационно. Създал е така наречената восъчна къща, която предлага нова тенденция в алтернативната медицина в Западна Европа. Изследвания доказват, че вдишването на кошерния въздух е нетрадиционно средство за справяне с белодробни, сърдечно-съдови и нервни проблеми.
 
В пчелния кошер, това природно чудо, където съществуват силно развити вътрешни връзки, задължения и отговорности, всяка една пчела е важна за правилното функциониране на този полезен за Земята микросвят. Осиновителят на кошер ще помогне не само на всеотдайния пчелар да се грижи за жужащите насекоми по високотехнологичен начин, но и ще се превърне в стожер на промяната, която би спряла изчезването на пчелите. Така ще съдейства и за запазване на биоразнообразието в България.
 
За да се включите в инициативата „Осинови кошер“ е необходимо да посетите сайта: https://istinskimed.bg/