Когато се показват първите слънчеви лъчи и вече Ви се иска да обуете късите рокли и поли, започвате да забелязвате светлите, неподготвени за слънчева светлина кожи. А какво по-хубаво от приятен летен загар по кожата?
В такива случаи солариумът идва на помощ. Той е изкуствен начин са добиване на свеж матов тен. Факт е, че много хора се страхуват да използват солариума, тъй като смятат, че е вреден за кожата и непременно води до ракови заболявания. Тези неща са по-скоро митове, които могат да бъдат реалност единствено, ако солариумът се използва непрекомерно и неразумно. Всяко нещо, използвано в рамките на установените норми, може само да ни бъде полезно. Или поне да ни радва.

Минуси на солариума

  1. Започвам с минусите на солариума, тъй като доста голяма част от хората търсят в интернет информация именно за онова, което може да причини солариума на кожата и на здравето им.
  2. Установен  факт е, че ултравиолетовите лъчи са причина за възникването на рак на кожата.
  3. Прекомерното използване на солариума може да промени начина, по който изглежда кожата – да предизвика зачервяване и загуба на еластичност
  4. Ултравиолетовите лъчи увреждат косата – правят я по-суха.
  5. Устните и зърната на гърдите са много чувствителни зони, които лесно изгарят в солариумите, поради липсата на меланин в тях.

Предимства на солариума

  1. Въпреки схващанията, че солариумът е по-скоро вреден за кожата, тук ще видите, че има и някои ползи, от които доста жени се възползват
  2. Стимулира възпроизвеждането на витамин Д, колаген, меланин, серотонин (хормон на щастието).
  3. Повишава слънцезащитността на кожата – предпазва я от директните слънчеви лъчи. Намалява риска от изгаряне.
  4. Пести време – солариумът е особено подходящ за заети хора, които нямат много време за дълги ваканции и слънчеви бани.
  5. Могат да се използват по всяко време на годината, без значение от сезона – може да се насладите на шоколадов тен дори през зимата.
Внимание!
Прекомерното използване на солариум може да доведе до сериозни изгаряния и последици за кожата. Препоръчително е използването на защитни очила. Препоръчително е използването на специални козметични продукти.