Отшумяха новогодишните празници, но пък януарският календар предлага голямо разнообразие от поводи за тържества. За да бъдем в добра физическа форма трябва да преодолеем проблема с преяждането, до което се стига през този период. Според д-р Наталия Зубарева има няколко лесни стъпки в борбата с гастрономическата еуфория.  Те могат да се обобщят в следните препоръки:
 
 1. Трябва да се игнорират разтоварващите дни с кисело мляко, ябълки или елда.
 2. Гладуването би забавило обмяната на веществата и следователно то не е решение.
 3. Нужно е да се увеличи приема на вода. Обемът трябва да отговаря на формулата 30 мл вода на един килограм от идеалното индивидуално тегло. Литърът вода може да бъде разпределен през целия ден на дози, като количеството намалява с приближаването на вечерта.
 4. Спазването на принципите на здравословното хранене е добра основа за преодоляване на последиците от преяждането.
 5. От менюто трябва да изключат майонезата, печивата, сладкишите. Те трябва да се заменят със семпли ястия с обикновени съставки – месото да е запечено или варено без сосове, салата да е поръсена с нерафинирано олио…
 6. Акцентът при хранене се поставя върху протеините(извара, яйца, морски дарове…) и фибрите (зеленчуци).
 7. Няколко седмици не трябва да се консумира алкохол.
 8. Бавното дишане, релаксиращата музика, игнорирането на лошите мисли са начин да се тушира напрежението, породено от идеята, че непременно трябва да стопят излишните килограми. Основната идея е, че по този начин полагате нужните за здравето си грижи и то без стресиращи мерки.
 9. Научаването на нещо ново, увлекателното занимание са идеални методи за презареждане.
 10. Набавянето на достатъчно количество калории е от съществено значение. Те не трябва да са по-малко от 1200 калории дневно или 1500 , ако се спортува.
 11. Изборът на начин на отслабване трябва да се съобрази с игнориране на отрицателни емоции като глад или озлобление.
 12. Промените в хранителния режим трябва да се въвеждат много бавно. Статистиката сочи, че новото става навик едва след 21 дни прилагане. Всичко трябва да се прави спокойно, плавно, бавно, с внимание и отделено време.
 13. Неправомерното тъпчене с храна може да е вследствие на проблеми в живота. Ето защо трябва да се излезе от това, в което човек се е затворил. Нужно е не размисъл, а конкретни целенасочени действия.
 
Преходът към здравословно хранене изисква търпение, труд, постоянство, но не е невъзможно. Просто е въпрос на цел, воля и желание за преустройство на мисълта и начина на живот.