” Около всичко дребнаво и тясно –
мисли и хора, делата, сърцата:
чувство на сила полъхва ме прясно
само от Витоша там в небесата. “
Витоша! Красива и любима за спортисти и туристи от цялата страна. А когато живакът в термометрите покаже над 30 градуса – планината се превръща в гостоприемен домакин на малки и големи. И ако повечето свързват Витоша с “Алеко”, то за нас тя е необятна шир.
Какво се “гуши” в полите и по пътя към върховете ще научим сега.
Драгалевски манастир “Св. Богородица Витошка” – един от най-приятните и красиви манастири. Място за отдих след дълга разходка в полите на Витоша. Комплексът на Драгалевския манастир разполага с много сгради, но не предлага настаняване. Посетителите могат да закупят единствено кафе и безалкохолни напитки. Ако сте гладни – това не е проблем, защото в непосредствена близост се занима една от известните софийски механи “Воденицата”, както и жилишният кв. Драгалевци.
Боянската църква “Св. Никола и Св. Пантелеймон” е част от списъка на ЮНЕСКО, филиал на Националния исторически музей от 2003 г. насам и действащ храм от 1954 г. Църквата е с богата, многоетапна история. Препоръчва се посещението да бъде с екскурзовод, който да ви потопи в атомосферата на храма.
Национален парк Витоша e първият природен парк в България и на Балканския полуостров. Изключително богат на растителен и животински свят. С множество природни забележителности и под закрила на Закона за защитени територии.
Боянски водопад – най-големият водопад на Витоша. Въпреки името си, водопадът се намира дълбоко в горите на Витоша. Височаната му е 20-25 метра. До самия водопад не може да се достигне директно с кола. Пътят изисква добра подготовка, въпреки табелите с обозначителна маркировка и хижите.
Боянското езеро се намира посока Боянския водопад и е част от Национален парк Витоша. Езерото е изкуствено създадено при строежа на софийския водопровод, а днес – част от природните богатства на парка.
Златните мостове – най-популярната туристическа забележителност във Витоша, известна от времето на Втората Световна война. Овалните каменни блокове от морени, обхващащи широкото корито на Владайска река, са покрити с жълтеникави лишеи. Когато слънцето озари морените, лишеите придобиват златист цвят. Друга теория за наименованието на местността е златоносният пясък, който се намира в реката. До местността може да се стигне с автомобили и градски автобуси. Наред с красотата на природата, край Златните мостове има редица заведения, предлагащи напитки и храна.
Местност Дендрариума е част от Нациоланен парк Витоша, намиращ се в местност Златните мостове. Засаден с богатство от дървесни видове, храсти и растения. Идеята на местността е да покаже изобилието от растителни видове, които се срещат в района, но с времето се превръща във все по-предпочитана дестинация, особено за семейства с малки деца, в горещото време.
Водопад Зверчето се намира между Боянската църква и Боянски водопад. Височаната на водопада е около 15 метра, а пътят до него е обозначен с табели. Въпреки това, водопадът е малко известен, независимо че природата се е погрижила да създаде прекрасна гледка и в двете посоки.
Копитото – любимо място на много туристи и хора на изкуството. Бихме казали и романтици. Местността Копитото се намира при Телевизионната кула на височина от 1350 м. Поради високия интерес и посещаемост, пеша и с автомобили, местността е “отрупана” с различни заведения, магазинчета и други търговски обекти. За всеки, който иска да види София от орлов поглед, през деня и нощта, Копитото е правилното място.
Карстов извор Живата вода – глава на крокодил. В дълбочината се чува бълбукане. Изведнъж потича вода. А след няколко минути спира. И всичко започва от начало. Карстов извор Живата вода е известен още като Чешмата на Щастието. Намира се в горния край на река Добри дол, а наличието на изворна вода зависи изцяло от валежите и метеорологичните условия.
Пещера Духлата е едно от най-атрактивните места във Витоша и същевременно най-дългата пещера в България. Дължината и достига над 18 км., разполага с 6 пещерни нива, множество зали, езера и различни образувания от варовик. В нея протичат 7 подземни реки. Пещерата е опасна за посещение без опитен водач поради лабиринтния ѝ характер. Наименованието ѝ идва от звука, който издава вятърът на входа. Пещерата е затворена за туристи. До нея имат достъп само групи с обучени водачи. Друга причина входът ѝ да е затворен е рискът от разрушаване на образуванията в нея при нахлуване на вятър и промени в атмосферните нива.
Резерват Бистришко Бранище e създаден с цел да съхрани естествените растителни видове във високопланинските смърчови гори. Дом за много застрашени от изчезване растения не само в България, но и в Европа. Известен е с девствените си гори и е сред 16-те биосферни резервата в България.
Черни връх – четвъртият по височина връх в България – 2 290 м. и вторият най-ветровит връх след вр. Мургаш. Изключителен и с гледката, която открива пред покорителите си – Рила, Стара планина и Софийското поле. На върха има малка чайна – гостоприемна за всички туристи.
Една разходка във Витоша не е достатъчна, за да се запознаете напълно с нейните прелест и богатства. Към която и дестинация да се насочите, по пътя си ще “срещнете” още много места, които ще ви очароват и изненадат. За жителите на София планината се превръща във все по-желана дестинация. Дали като алтернатива за почивка, разходка, бягство от напрегнатото ежедневие или защото Природата има лечебна сила – Витоша е била и ще остане едно от онези места в България, които ни дават въздух, сила и живот!