Дишането за човек е основата на живота, тъй като при вдишване тялото получава кислород, необходим за окисляването на всички вътрешни процеси, клетките се насищат с него и продължават активното си съществуване.
 
Това е животът на биологичния организъм. Затова е много важно човек не просто да диша, а да диша чист въздух, който е наситен с кислород, има необходимата степен на влажност за правилното разпределение на кислорода в тялото (в белите дробове).
 
Вдишването на чист и свеж въздух също така предоставя на човек възможността да помирише естествени аромати, които го стимулират да проявява различни чувства, включително създаване на страхотно настроение. Кислорода подобрява емоционалното състояние на всеки индивид, а допълнителната комуникация с природата ни зарежда със специална енергия, която ни кара да се чувстваме добре. Дългите разходи сред природата на чист въздух, в гъсти гори или високо в планината, винаги са съпроводени с положителни емоции и приповдигнатост на настроението, ако всичко това е комбинирано с плавни преходи и красиви гледки.
 
Понякога може да решим да направим красиви пейзажни снимки, друг път може пък да имаме нужда от професионален фотограф или фотоапарат за да запаметим прекрасните гледки, които излизат пред нас, на планински ширини, върхове или други форми.
 
Чистият въздух, доброто настроение и положителни емоции, особено и добра компания, могат да доведат до задълбочаване на връзката между, планинарите и туристите. Често се случва да изпаднем в ситуация на променливо време, буря, или да имаме нужда от специални потребности в планината, заслон, подслон или да се наложи да спим някъде на открито на палатка. Всичките тези ситуации могат да доведат до сплотяване на отношенията и групата, която е в планината.
 
Познаваме много хора, които точно в такива ситуации са намерили сродните си души и във времето са се събрали в свещен съюз и са се оженили. В най-прекрасният им ден разбира са имали нужда от сватбен фотограф , който да запамети прекрасният ден и прекрасното събитие, което ще си спомнят дълги години.
 
 
Какъв е правилният начин за разходки и туризъм?
 
Няма специални правила за ходене. Всяка разходка може да се нарече правилна, ако се извършва поне 10 – 20 минути, разбира се ще е още по-добре ако е по-често и за по-дълго време. Въпреки това, не всеки човек може вътрешно да се настрои към изпълнението на такова действие и затова трябва да комбинирате удоволствието с необходимостта – да направите нещо практично и в същото време да ходите.
 
Как да го направя правилно:
  • човек винаги ще бъде принуден да ходи достатъчно дълго като разстояние, стига да не изпозлва твърде често автомобила си. Ако човек започне да ходи до работа, поне за част от пътя си – това би увеличило броя крачки които изпълянва за ден и би се отразило добре на физическото тяло на индивида и би намалило телесното тегло на човека;
  • можете да поканите приятели или познати да се разходят по брега на язовира или дори просто да пазарувате, да отидете в кафене, след което да изразите желание да отидете някъде в парка; и така резултатът ще бъде дълга разходка с интересите на всички, на чист въздух;
  • също така една от възможностите за постоянни разходки, ако е необходимо, ще бъде придобиването на куче, което не може без ежедневни разходки по улицата поради всичките си физиологични нужди; кучето ще събуди собственика сутринта и той така или иначе ще трябва да го разходи.
  • Друг много добър вариант е да планиране 2-3 ходения в месеца, през уикендите в планината с преспиване или за един ден, като избирате маршрути не по-дълги от 2-4 часа за да изпитване удоволствие от разходката и в същото време да се наслаждавате на гледките и да вдишвате дълбоко въздуха на планината, гората и природата.
 
Правейки разходки, включително активно дишане на улицата, всеки човек винаги ще почувства още в началото подобрение в състоянието си, промяна в настроението към по-добро, по-често ще има желание за работа, творчество, занимание с хобита и активен живот с добро настроение и положително отношение към света около тях.