Водата е най-важният елемент на живота, но това е факт, с който всеки е запознат. Човешкото тяло се състои  от  70% вода, а мозъкът повече от 90%. Консумацията на оптимално количество вода всеки ден осигурява на тъканите и органите достатъчно течност за нормалната им функция.
Колко от вас се замислят какво безценно богатство имат когато изпиват поредната чаша вода? Изпитваме ли удоволствие от нея само когато сме много жадни и поемаме глътка след глътка в топъл летен ден? Ползите от водата и изключителната й роля в нашия живот са огромни и многообразни, тъй като всички жизнени процеси са свързани с нея.
Под въздействие на множество фактори обаче тялото ежедневно губи определени количества от естествените си водни запаси. И ако не бъдат възстановени, тези загуби се отразяват не само на здравето, но и на състоянието на кожата.
Честия прием на вода позволява изхвърлянето на токсините от организма и е превантивна мярка срещу задържането на вода. Правилната хидратация ще позволи на бъбреците ви да работят оптимално, оставяйки черния ви дроб да си почине и да може спокойно да изпълнява основната си функция/ да превръща мазнините и въглехидратите в потенциална енергия за мускулите/.
Личните треньори винаги включват високия прием на вода в тренировките на клиентите си. Тя енергизира телата ни, защото ускорява метаболизма. Помага за еластичноста на ставите ни и правилното функциониране на мускулите, като оптимизира и улеснява нормализирането на електролитния баланс. Превантивна мярка срещу крампи, увеличава силата на мускула и мускулния отговор.
 
Няма златно правило и точна стойност колко вода е нужна за едно денонощие на всеки от нас. Препоръчителните количества на прием на вода, чиста или чрез храна, е не по-малко от 1 – 2 литра на ден. Не чакайте да ожаднеете, усещането за жажда при възрастните може да се появи доста по-късно поради издръжливост на организма, като през това време вие вече сте загубили много по-голямо количество вода и сте дехидратирали организма си. Водата трябва да се приема на по-чести и малки дози вместо наведнъж в голямо количество, което издува стомаха. Поемането на много големи дози вода еднократно може да доведе до отравяне на организма, лишавайки го от така нужните му соли и причинявайки главоболие и замайване. Приемайте редовно чиста, трапезна или минерална вода.
Напоследък все повече забелязваме, че много жени не успяват да пият достатъчно вода. Водата е много важна за разграждането на мазнините, изхвърлянето на токсичните вещества от организма, за перисталтиката на червата и за какво ли още не, пряко свързано с отслабване, намаляване на целулит, поддържане на добрата форма, хубава кожа и други.
Приемът на вода е от изключително значение поради неблагоприятните последствия, до които може да доведе обезводняването на организма като: намалена работоспособност, главоболие, сънливост, намалено отделяне на урина, сгъстяване на кръвта.
Дехидратация (обезводняване) от 1% (750 мл до 1 литър) предизвиква мускулна слабост, сухота в очите, нервност, нарушена концентрационна способност. При увеличаване загубата на вода до 2-3% от телесната маса се явяват крампи в мускулите поради намаляване на калция и магнезия в кръвта, сърцебиене, понижено кръвно налягане.
Количество е различно за всеки човек и зависи от редица фактори като:
  • телосложение, пол и възраст – нормално е една жена с височина 160см и тегло 52 кг да се нуждае от по-малко вода от мъж с височина 190см и тегло 85 кг
  • ниво на физическа активност – активно спортуващите хора се нуждаят от по-голямо количество вода
  • особености на климата и сезона – например през лятото обикновено се потим по-често и се нуждаем от повече вода, отколкото през зимата
  • други напитки, които приемаме – ако консумирате диуритични напитки като кафе и черен чай е необходимо да пиете допълнително вода, за да компенсирате
  • медикаменти – определени лекарствени средства действат дехидратиращо и изискват при приеман им да се пие допълнително вода
  • специфични състояния като например бременност, кърмене и някои популярни стомашно-чревни инфекции също изискват допълнителен прием на вода