Британският поет Франсис Томпсън пише: „ Всички близки и далечни неща по широкия / свят, от безсмъртната сила са свързани / в общ кръговрат, незнайно за себе си, но така, / че не можеш да докоснеш цвете, / без да събудиш звезда.“  
 
В „Лечение с билки и светлина. Ароматерапия“ д-р Емил Елмазов разкрива как да живеем здравословно и в синхрон с природата.
Тази книга предлага пътешествие из зелените лаборатории на България, наречена от  автора – Билкария. Как да се улови силата на билките, цветята, въздуха, заобикалящата ни енергия? Как да се почерпи сили и здраве от тях? Какво може да се направи  при депресия, настинка, леко неразположение? Защо не трябва да  се бърза с лекарствата, а е добре да се доверим на природните лекове (разбира се, ако състоянието го позволява)? Тази и още много полезна информация може да се открие в „Лечение с билки и енергия. Ароматерапия”. В изданието е добавено и цветно приложение с много кирлиянови снимки, фотографии и др. Самият автор определя своето изложение като книга за пътищата, по които човек може да се измъкне от страданието, след което да измъкне и други.
 
Д-р Емил Елмазов е председател на Съюза на билкарите и производителите на живи храни в България, чл.-кореспондент на Международната академия по информатизация в Москва, писател, публицист, ирисолог. Той е основател на  резерват “Билкария” в Боженския балкан върху 150 декара изоставени земеделски земи и гори. В условията на 400-700 м надморска височина успява да създаде градини от казанлъшката роза. Култивира дивото жито еднозърнест лимец, което открива в малко находище в Източните Родопи. Нужни са му цели 12 години за да умножи семената на лимеца на територията на резерват “Билкария”. После заедно със своите сътрудници ги разпределя за възпроизводство във всички краища на България. Еднозърнестият лимец има предимства пред хлебната пшеница, защото съдържа естествени антиоксиданти, селен и е богат на откъм цинк, манган, желязо и др. На д-р Елмазов днес се дължи присъствието на  хляб от лимец на трапезата ни. Според него голяма част от болестите нахлуват през отворената врата на химизираното селско стопанство. Затова първо трябва да се излекуват нивите, а после човека, когото хранят.
 
В „Лечение с билки и светлина” Емил Елмазов разказва за силата на билките, на техните аромати и цветове, за въздействията на добрите думи, ритмично изречени, подредени напевно като музика, за мощта на растителния хлорофил и близостта му с кръвта, за медитацията върху мелодии и извличане от тях на лечебен ефект, за концентрацията върху вибрационната същност на числови редове … Неговото „Знание за Природата” е многоизмерно – от устоите на вибрационната медицина, алтернативните методи на лечение: фитотерапия, ароматерапия, лечение с ферменти и роса, слънчеви еликсири, през цветотерапия, концентрация в слово, звук, небесна дъга, ирисова диагностика, медитация, молитва до лечебни храни по метода „Елма 2”(лечебни храни от кълнове лимец и слънчеви екстракти от живи билки). Книгата предлага много любопитни факти и за дамаската роза (първите розови насаждения у нас са създадени в Казанлъшко), ролята на розата като …антидепресант, ароматерапията с розово масло. Акцентът е поставен върху един особено важен проблем на съвременността – паническото разстройство, страховата невроза и депресивните състояния,  които могат да я съпровожда,  природните методи за лечение. Представени са лековитите билки, тяхното използване, методологията за усилване на въздействието им, наблегнато е на оздравителното въздействие на …сутрешната роса. “Цивилизацията може да бъде спасена само посредством духовността. За да я приложим, за да оздравеем от неврозите, ни е нужен усетът за по-високите вибрации. Лечебните растения ни го осигуряват посредством внимателното разчитане на примера на живота им“ – убеден е Елмазов. И той подробно разяснява “силата” на растенията – „страшниче“, „слез“, „зимзелен“, „хипоз“. Авторът предлага и конкретна билкова смес, която би помогнала при страхова невроза: „страшниче – 10 /валериана -21 г /маточина -13г /розмарин – 11 г/иглика цвят -11 г/ мащерка – 13 г/жълт кантарион 21 г. Смесват се внимателно с дървена лъжица или чисти ръце. Две супени лъжици от сместа се варят в 500 мл вода 10 мин. Охлажда се и след прецеждане се изпива на три пъти през деня преди хранене.Синергизмът между тези растения ще подкрепи волевата представа за оздравително издигане. За засилване на въздействието на този чай трябва да се добавят и две тинктури. Едната – водно-спиртен извлек от куркума, а другата – от маточина, глог, валериана и мента“. Към тази лековита комбинация може да се приложат и „ванички за стъпалата“ 7 -10 минути, масаж, инхалации от 5-10 минути. Етеричното масло от хипоз, по-точно неговите изпарения, пък са хармонизиращ тоник при нервно изтощение, свързано с преумора, физическа или умствена. Но Емил Елмазов предупреждава: „ Една и съща лекарствена смес може да помогне на някого, а на друг може и да навреди, просто трябва да се състави специално и съобразено с индивидуалното състояние на съответния организъм. И рецептата винаги е индивидуална – както от страна на този, който я дава, тъй и за този, комуто тя ще послужи“.