Нова година, ново начало, нов късмет, ново аз…
С настъпването на всяка година у нас се заражда онова безпрекословно чувство, че ще започнем начисто, ще оставим лошите навици в старата година, ще се храним по-здравословно, ще спортуваме повече, ще четем повече, ще бъдем по-организирани, ще откажем цигарите,  ще ставаме рано, ще лягаме рано. Да, ама не…събуждайки и отваряйки първата страница на годината, която всеки ще напише със собствен почерк, в повечето случаи или сме замаяни от дългото новогодишно празнуване, или от обзелата ни напоследък еуфория, че можем да въздействаме на себе си и провокираме щастливите събития да нахлуят в живота ни. Влизайки в коловоза на сивото работно ежедневие много често забравяме новите обещания, които си даваме за n-та поредна година. И така какво да предприемем, за да се измъкнем от рутината, да предизвикаме себе си и да постигнем онова, което  искаме?
  • Скъсете списъка – отбележете си пет или шест цели, които искате силно да постигнете. Дайте си седмица за размисъл, помислете кое е онова, върху което ще се съсредоточите, кои са нещата, които ако постигнете ще добавят стойност във вас като личност или в живота ви. Запишете ги – без значение дали ще използвате приложение или органайзер, записването на целите е първата крачка към тяхното постигане. Преглеждайте написаното всяка сутрин или всяка вечер.
  • Конкретизирайте – срещу всяка една от поставените резолюции опишете малките успешни стъпки, които ще ви помогнат да се придвижвате напред. Без значение дали искате да постигнете цел или изградите навик, единствената и ключова тайна е действието. Ако искате да спестявате повече или да намалите задълженията по кредитната си карта, направете стриктен план колко месечно може да заделяте, правете го преди да сте похарчили всичко, дори и сумата да е малка. Съсредоточете се върху необмислените разходи, които изяждат месечния ви бюджет. Дали ще приготвяте сами кафето си в офиса или ще си носите обяд от вкъщи, и в двата случая ще намалите дневните си разходи, ще спестите средства без да се подлагате на ограничения или лишения, ще имате здравословно решение и ще избегнете необмисленето хранене с джънк фуд, особено в натоварените дни. И не забравяйте всяко действие се превръща в навик в рамките на 20 – 30 дни.
  • Приложете нов подход – ако повтаряте едно и също поведение всяка година и то не работи, напълно естествено е, че не можете да очаквате различен резултат. Помислите защо се проваляте в постигането на дадена цел или изграждането на навик, възможно е да нямате нагласа за дадена промяна или да не я желаете достатъчно. Съсредоточете усилията си върху онези неща, които предизвикват у вас вълнение и еуфория, почувствайте мислено удовлетворението, което ще изпитате след постигането им.
  • Мотивирайте се – помислите какъв ще е положителният ефект върху вас, ако постигнете дадената цел, представяйте си, че вече сте я постигнали. Ако искате да влезете във форма за лятото, не чакайте юни, започнете още сега. Ако се чувствате неудовлетворени от работата си или се стремите към по-висок доход, отново започнете сега, защото шансовете за получаването на онова, което искате са пряко зависими от действията, които предпримате.
  • Награждавайте се – без значение дали ще си купите скъпата чанта, обувки, дали ще поглезите себе си със заслужена почивка или ще обявите ден, в който ще се отдадете на мързелуване, планирайте си малките награди предварително, те могат да се окажат чудесен стимул, за да не се отказвате.
Не се оставяйте на течението, запишете целите си, работете върху тях, следете напредъка си и не забравяйте, че първо, цел без план е просто желание и второ, единственият начин да постигнете онова, което искате е да се събудите и да го направите.