Една малка по обем, но богата на внушения книга привлича читателското внимание в разгара на лятото. “Човекът, който продаде морето” съдържа 12 истории от Николай Ценков. Правист, който изследва проблемите на социалната философия, той се впуска в дебрите на белетристиката.
 
Неговите разкази, на границата между фикция и документалност, прескачат географски граници и епохи. Сюжетите откриват необичаен поглед към конкретен град, място, събитие. В тях персонажите присъстват също като обикновено-необикновени субекти – близки странници или като природни “чудеса”, които променят човешкото битие. Тук е романтикът от “Имаш ли нещо против да те обичам вечно” с неговата любовна одисея; монасите от “Братя”, които се готвят за … въоръжена съпротива; тримата приятели, любители на бирата от Дъблин в “Надолу-нагоре” ; туристът от Виена от “Човекът, който купи света” или …  розовият храст от “Шегата на розите”…
 
Разказите са като споделена изповед, като моментна снимка на човешко чувство, действие, състояние, като къс от безкрайността на индивидуалната биография, фиксирана в художествен пространствено-времеви образ. Но освен конкретика те носят и поезия. Поезията на един призрачно – реален блян – морето. То примамва читателя към вълните на лежерно-бурното пътуване към брега на собственото съществуване. Защото ” никой не може да избяга от себе си”.