В обществото ни има теми табу и литературата е най-добрият начин предразсъдъците и страхът, свързани с тежки теми като самоубийството, да се преодолеят. Защото понякога мълчанието е пагубно. Затова от издателство „Емас“ решават да издадат една много специална книга – „21 начина да умреш“. Толкова начини да отнеме живота си открива 15-годишната Стела, защото е загубила всяка надежда и желание да се бори след масиран тормоз в училище и в социалните мрежи. Тази история, претворена от Сара Енгел, е бестселър в Дания и сп. „Фолкенскулен“, органът на датските учители, го обявява за „Младежки роман на десетилетието“. Младежите на Дания го определят в онлайн-гласуване за „Роман на годината“. У нас излиза в специалната поредица на „Емас“ „Европейски разказвачи“ в превод на Ева Кънева.
 
Авторката на романа споделя, че една вечер гледала репортаж за момиче, което се е самоубило в резултат на кибертормоз, и тази история превзела съзнанието ѝ. Решила да научи повече за случая и открила, че той въобще не е изолиран – подобни новини имало от най-различни точки по света. И Сара Енгел вече знаела, че трябва да се говори за това, а литературата е най-доброто средство за начало на този разговор.
 
Пътят от това да си най-популярното момиче до неудачничката на гимназията може да бъде ад – романът на Сара Енгел „21 начина да умреш“ се съсредоточава върху живота на тийнейджърите в дигиталния свят.
 
Стела и Амелие са неразделни приятелки, в училище и извън училище. Заедно учат, заедно свирят и пеят. И решават да участват като дует в музикалното шоу „Х-фактор“. По време на кастингите обаче Амелие отпада. В знак на солидарност Стела се отказва от по-нататъшно участие.
 
Но Амелие не може да прости на приятелката си, че е по-добра. Изпълнена със злоба и завист, тя бързо успява да настрои целия клас срещу момичето, без да подбира средства: тормоз във Фейсбук, заплашителни есемеси, излагащи видеоклипове. Терорът е жесток. Стела усеща как се срива психически. Музиката, доскоро целият ѝ живот, вече не я вълнува, а малкото хора, на които има доверие, я предават един по един. За какво да живее? Какъв смисъл има да се бори? Никакъв.
 
В крайна сметка тя се оказва много по-силна, отколкото е предполагала, но пътят ѝ до това осъзнаване и изобщо ситуацията, в която се намира, заслужават да бъдат разказани, четени, обсъждани. Защото са болезнено реални.
 
„Благодарение на таланта на датската писателка – споделя Йоана Ванчева, още от първата страница на „21 начина да умреш“ заставаме до Стела и до края не спираме да се чувстваме като нейни приятели, да се надяваме да ни чуе, когато казваме – „Всичко ще бъде наред!“. Защото това е една книга за човешката жестокост, за човешката ранимост, за безчовечната ярост на бездарния към талантливия, за натиска на групата, за отхвърлянето, за конформизма, но и за необходимостта да отстояваме себе си, да проявяваме характер, да отстояваме себе си, да проявим характер, силен човешки дух борейки се докрай.