За всеки софиянец или гост на столицата двуезичната книга „София – от 7 извора вода“ е ценен ориентир за природно-културните обекти в един от най-древните градове на Европа ( на около 8000 години). Увлекателно поднесената информация от Антоанета Титянова (автор и съставител) проследява историческите етапи на развитие и предоставя ценна фактология. Отправна точка са 7-те минерални обекта и заобикалящите ги забележителности. Водното богатство е представено в отделни глави, като са откроени специфичните му особености (местоположение, исторически бележки, химичен, балнеоложки състав, достъпност…) и лечебните свойства на всеки от изворите.
Минерален извор София център (Централна баня) предлага вода, която се препоръчва „при стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни, бъбречно-урологични и метаболитни заболявания…Подходяща е за балнеолечение при гинекологични заболявания“, при проблеми с „опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гръбначния мозък“.
Минерално находище „Банкя“ предлага условия за балнеолечение (6 лечебни заведения, където „успешно се лекуват сърдечно-съдови заболявания, увреждания на нервната система, болести свързани с обмяната на веществата, стомашно-чревния тракт, с физическа и умствена изтощеност“, както и вода подходяща за пиене. „Минералната вода в Банкя несъдържа соли, а йони, които по-силно въздействат на кожата“.
Минералната вода от изворите в Горна баня, позната от древността, е прочута „с ниска минерализация“…, бистра, приятна на вкус, без цвят и мирис, с температура 38 градуса. С отличен химичен състав, тя има благоприятен ефект върху човешкото здраве“ и се нарежда „в челните позиции на минералните моди в Европа“.
„Водите в Княжево, които са два вида – изворни и минерални са ценни от … траки, римляни и българи, та до наши дни. Благотворните качества на минералните извори, бликащи в подстъпите на Витоша, притеглят в Княжево хора, търсещи изцеление и крепко здраве. Кварталът притежава неоценимо богатство – планина, термална вода и достъп до центъра на столицата, които превръщат Княжево и София в универсални сред останалите европейски столици по природни дадености“. Първият княз на Княжество България Александър Батенберг, многократно посещавал минералната баня в Княжево, е изразявал възхищението си от чистия планински въздух и минералната вода и е имал намерение да построи тук своя резиденция. „Тогава премиер-министърът казал: „Щом селото ще бъде главната квартира на Ал. Батенберг, то ще се нарича Княжево“. Минералната вода от Княжево има „благоприятно въздействие върху очите, …при безсъние, главоболие, сърцебиене, преумора…“
„Физиологичното лечебно въздействие на минералната вода в Овча купел притежава значителна лечебна стойност – променя реактивността на организма в положителна посока. съдържащите се в нея йони въздействат върху кожата. Малката концентрация на твърди съставки позволява лесното им преминаване през лигавицата и достига до тъканите. водата отмива част от възпалителните елементи, подпомага отделянето от организма на вредните продукти, натрупани при неправилна обмяна на веществата…Повлиява благотворно болест на Бехерев и на Паркинсон, множествена склероза, детска церебрална парализа и др. Има доказан обезболяващ и общоуспокояващ ефект върху централната нервна система…, нормализира кръвното налягане“. Минерална баня „Овча купел“ в скоро време ще бъде реновирана, а „изграждането на закрит басейн в Лечебния плаж Овча купел се очаква с нетърпение“.
„Банята в Панчарево е построена през 1945г. върху старите римски основи, като ценни експонати при строежа са дадени на Националния исторически музей.“ Тя е единствената функционираща общинска баня в района на София. наскоро е ремонтирана и обновена, комплексът разполага с басейни с хладка (37градуса) и по-топла вода градуса). „Водата е …подходяща за деца, тъй като е бедна на натрий, но съдържа калций и магнезий,които са полезни за костната система на подрастващите…Ползва се при лечение на артрит, артроза, дископатии, …тендовагенит, невралгия…
Водата от Минерално находище „Равно поле“ е „ бистра, безцветна, без мирис, без утайка…Характеризира се като хипертермална, слабоминерализирана, хидрокарбонатно- сулфатна натриево- калциева, силициева и флуорна, без санитарно-химични признаци на замърсяване.Високата концентрация на метасилициева киселина я прави подходяща за пиене за подмладяване. …Термалното находище в Равно поле е уникално с това, че може да се използва в много разнообразни сфери (балнеология, водоналивна промишленост, добив на термална енергия)“.
Представените ревюта са малка част от разказа за „София – от 7 извора вода“ – една вълнуваща история за неподозираното богатство – дар от природата за нашата столица.