Село Фотиново се намира в Северозападните Родопи, източно от Багашки Снежник. Над селището са върховете Санджака, Калето, Чаталкая, Черни връх, Баймандра и Могилата.
В местността Крегня и Балдуй има останки от градеж. Те някога са били селца, чието население е охранявало границите на Първото българско царство. Според преданията изчезнали, защото през чумавите години населението им се е преселило във Фотиново, където имало река и могло да се вземат мерки срещу епидемията. На час и половина от селото Фотинската река, след като преминава през скали в труднодостъпното стеснение Каменната врата, оформя три водопада с височина 30 м . Най-висок е средният, там водата се спуска от 16-17 м . Надолу по водопадите, където реката тече по-спокойно през дъбовата гора Казалтията към язовир „Въча“ има необикновено красиви места.
 
От прочутото с превъзходните си картофи село Фотиново може да се отиде до Равногор. Има черен пряк път и обиколен през град Брацигово.Според изследвания проведени през 1993-1994 г. от НАСА, районът около село Равногор е обявен за екологично най-чистия на Балканския полуостров. Изследванията са направени чрез сателитни снимки от космическа сонда и са публикувани в списанието „Нешънъл Джиографик“. В турските регистри от 1777г. селото е известно като Акси кория – Лошата гора. Името идва от твърдостта на местните хора, които оказали нечувана съпротива срещу турците при опитите да им сменят вярата. После, заради платовидната земя името става Ясъ кория – Равната гора, откъдето по-късно Равногор. За популярността на селото допринася и намереното в землището му Равногорско съкровище. Предполага се, че то е ритуален дар, използван като реквизит при религиозни церемонии. Според друго мнение – то е свързано с култа към мъртвите.Има и предположение, че в малката могила до откритата гробница е направено отделно погребение на любимия кон на покойника. При разкопките около гробницата в местността Чемериката край Равногор има некропол от 18 могили. Самото съкровище – откритите археологически останки в могилите се намира в Пазарджишкия исторически музей.
 
Бековите скали са над селото Равногор и до тях може да се стига по стар римски път. Разходката предлага прекрасни гледки и привлича с чистия си въздух. На скалите е изградена наблюдателна площадка, която разкрива величествена гледка към Западните Родопи и язовир Въча. На мястото на някогашно тракийско светилище, сега там има изградена беседка с пейки за почивка. Мястото е обезопасено с парапет.
 
Източник: „1000 страници България“, Румана Николова/Николай Генов, Сиела Норма АД, 2013