Журналист, историк, писател, Венсан Киви създава своите разследващи портрети. Сред тях са книгите „Кой не уби Джон Кенеди“ 2013, „Жан-Луи Трентинян, антиконформистът“, 2015 и др. В тази поредица се нарежда и „Ален Делон. Ангел и хулиган“, 2017. Това е книга-история – как се ражда един артистичен образ на „човек, който е в плен на собствения си мит”. Проследявайки творческата и житейската биография на легендата на френското кино, Венсан Киви структурира изложението си в поредица от истории, обединени в главите „Вила“ „Тъга“, „Дивото дете“, „Бъди красив и мълчи“, „Ражда се звезда“, „Американската мечта“, „Един гражданин извън всяко подозрение“, „Раненият ангел“, „Бързащият човек“, „Неукротимият“, „Вечното завръщане“, „Залезът на един бог“. Всички те добавят щрих, след щрих в разгадаването на една драматична съдба. Но те подхранват и въображението на читателя докоснал се до една изключителна личност. Анексите и богата библиография в края се превръщат в отправна точка за нови изследвания, както и в подтик да се съпреживеят отново и отново филмите на Делон. Защото както пише Киви: „ Делон не е само актьор, населил с ролите си една част от френското кино, а най-вече знакова фигура, съпровождала една епоха, медийният герой, чието присъствие се е наложило отвъд кинозалите и фестивалите. До такава степен, че млади, или стари, киномани или обикновени телевизионни зрители, ние всички сме белязани от името му. В продължение на десетилетия въплъщаваше образа на Франция, елегантна и озаряваща, закостеняла и реакционна. Покоряващ или дразнещ, той е част от Нашата история“.
Юношата, младият, а по-късно и зрелият мъж има смесени чувства към своите родители и детството си. За да не поеме семейния бизнес (месар във фирмата на майка му и пастрока му), на седемнадесет години постъпва в флота. Пътят от Бур-ла Рейн до Сайгон е отправната точка на едно предопределено бъдеще – чудният свят на киното, който го поглъща.
 
Красивата външност, дръзката амбиция, несломимата воля, любовта към природата, бързите коли, оръжията, конете, четенето, срещата с големи кинотворци и непреходните филмови превъплъщения, любовта на красиви и талантливи жени, връзките с подземния свят…всичко това белязва звездно-самотния живот на Делон. Живот, който Венсан Киви сглобява къс по къс позовавайки се на множество документални материали, спомени на хора от обкръжението на актьора, на изповеди на самия филмов кумир. Тук е и обективът запечатал как световната киноикона Бордо целува младия дебютант Делон, и школите на режисьорите Клеман, Висконти, Мелвил, и емоционалните романси с Роми Шнайдер, Марей Дарк, и скандалът около смъртта на Маркович (югославянинът от близкото му антураж)…Но тук е и богатата му кино и театрална биография със своите върхове и спадове. Образите от „Под яркото слънце“(реж. Рене Клеман), „“Роко и неговите братя“(реж.Лукино Висконти), „Гепардът“(реж.Лукино Висконти), „Самураят“ (Жан-Пиер Мелвил), „Басейнът“ (реж. Жак Дере), „Двама мъже в града“(реж. Жозе Джовани) и др.  са еталони за актьорско майсторство. Над 70 филмови роли (ченге, хулиган… чаровен и суров), герои от телевизионния екран и театралната сцена, продуцентска дейност, режисьорски опити, бурен личен, обществен живот, политически пристрастия – цялата тази информация за Делон, достига до читател, доверил се на обективно-субективния разказ на Киви.
„“Не съм съвсем сигурен, че някой може да се ласкае, че е близък с Делон, ще каже по-късно Мелвил. Смятам, че е човек който се брани страховито. Сам с своята крепост. Затворен дълбоко в себе си““. На читателите на „Ангел и хулиган“, а и на изкушените зрители, открили старите непреходни филмови
ленти, се предоставя шанс да го разгадаят.