Лусинда Райли е северноирландска писателка. Нейни творби са публикувани и под псевдонима – Лусинда Едмъндс. Първоначално се е изявявала като актриса в киното, ТВ сериалите, театъра. След оттеглянето си от артистичната кариера се превръща в автор на бестселъри в жанра исторически любовен роман и романтичен трилър. Книгите ѝ са превеждани на много езици и са продавани в големи тиражи в цял свят.
 
Българският читател познава нейните романи: „Орхидеената къща“,   “Момичето на скалата“, „Лавандуловата градина“,  „Среднощна роза“,  Серията „Седемте сестри“,„Бавен танц“, „Не съвсем ангел“, „Любовници и актриси“ .
Писателката живее в Норфък със съпруга си и четирите си деца.
 
“Кралска тайна” („Любовно писмо“) е роман на Лусинда Райли, който при написването си е  игнориран и не получава никакво внимание. Причината е в сюжетът му – засяга болезнена тема от живота на кралския двор. След време авторката и издателят дават втори шанс на книгата. Сега романът, определен от Райли като: „исторически“, се радва на читателския интерес в световен мащаб.
 
Действието се разгръща в Лондон, Безансон, Менорка, Ирландия, Северен Йоркшир, Мексико, Лос Анджелис. Тези „локации“ затварят криминалната интрига. А тя следва проблемите, които поражда дълго пазена семейна тайна, способна да взриви цяло едно общество, ако придобие публичност. Сюжетът е представен под формата на своеобразна шахматна игра. В нея всяка фигура е специфичен персонаж със собствен ход. Завръзката е смъртта на сър Джейм Харисън, „смятан от мнозина за най-великия актьор на своето поколение“ и „находката“, на която се натъква Джоана, журналистката, изпратена да отрази погребението на легендарната знаменитост. Тези две събития предопределят съдбата на всички „играчи“. Миналото, настоящето и бъдещето  стават  техни заложници в надпреварата с истината и лъжата, със спомена и времето, с благородството и маниакалната обсебеност, със злото и любовта. Следвайки събитията, развиващи се с главоломна скорост, читателят не само разгадава с героите мистерията около укрито писмо, но и неволно се превръща в съпричастен свидетел на една, колкото обществена, толкова и лична, интимна драма. В романа „кралската тайна“ е централна, но около нея „виреят“ няколко паралелни, не по-малко вълнуващи романтични „разклонения“. Те придават по-голяма плътност на повествованието, правят го по-правдоподобно и интригуващо. От „царския гамбит“ до превръщането на „пешката в дама“ времето задъхано преминава, напомняйки ни колко изненади може да ни донесе „добре скроената пиеса“ на Живота. Животът – реалност или белетристика.