Мария Монтесори. Първата жена, завършила медицина в Италия. Родена през XIX век, нейните трудове се четат до днес. Нейните методи се прилагат и днес. Как това младо момиче стига до върховете на професията, заобиколено от мъже? Как съчетава живота на жената с дейността на учения? Какви жертви принася в нозете на науката, за да осъществи идеите си в името на децата? Все въпроси, чиито отговори авторката Лаура Балдини дава в романа си „Учителка на новото време“, който вече близо година не слиза от престижната бестселър класация на списание „Шпигел“. У нас пък излизането на книгата поставя начало на нова тематична поредица на издателство „Емас“ – „Бунтарки“. Те живеят в мъжки времена. Те не се примиряват с отреденото им място в кухнята. Те не са само майки и домакини. Те са предопределени за велики дела и – разкъсвани между любовта и предопределението си – се борят за равно място в обществото, в професията и в историята. Те са обявили бунт на правилата и на порядките. Без тях, жените на XIX век, историята днес нямаше да е същата.
 
Първата „бунтарка“ в заплануваната „многолюдна“ поредица е жената, оставила следа в педагогиката и педиатрията до днес. Мария, единствената дъщеря на заможния служител във Финансовото министерство на Италия Алесандро Монтесори, е избрала твърдо своя път – да следва медицина и да се издържа сама, вместо да се омъжи за съсловно подходящ мъж, който да ѝ осигури охолен живот.
 
Единствена студентка във факултета, Мария е подложена на присмеха на своите състуденти. Тя има право да влезе в залата, след като другите са заели местата си, и да седне най-отзад. Дори часовете по анатомия трябва да взема сама, тъй като е непристойно да гледа голи тела в присъствието на мъже. Талантлива и упорита, девойката завършва с отличие. И започва работа в детска психиатрия. Срещата с децата, подхвърлени от своите родители и отглеждани без всякаква съпричастност, я поразява и определя съдбата ѝ – да работи за развитието на малките несретници.
 
Работата в болницата я среща и с голямата любов – Джузепе, мъжът съмишленик. Но когато се стига до брак, Мария разбира, че трябва да избира между професията и семейството. И тя взема най-тежкото решение в живота си…
 
Лаура Балдини е литературният псевдоним на Беате Мали. Писателката е родена във Виена и е завършила детска педагогика. Първоначално работи като възпитателка в детска градина. През 2007 г. спечелва стипендия на града Виена за написването на първия си исторически роман – „Акушерката на Виена“. В същото време тя изкарва обучение за работа с деца със специални потребности, след което се посвещава на помощта на децата с аутизъм и на техните семейства. Интересът към живота и метода на Мария Монтесори, лекарката и педагожка, чиято съдба е свързана с проблемните деца, съпътства Беате Мали през цялото ѝ професионално развитие и намира своя израз в изключително успешния роман „Учителка на новото време“.