На 14 февруари – Деня на влюбените, Джанис Париат ще зарадва българските любители на романтични изживявания с романа си „Сърцето с девет стаи“. Авторката е носителка на престижната награда за млад писател на „Сахитя академи” и на наградата „Кросуърд”. Тя пише също и разкази, стихотворения. Изучава английска литература в колежа „Свети Стефан”, Делхи, и история на изкуството в Училището за източни и африкански изследвания, Лондон. Живее в Индия.
 
„Сърцето с девет стаи“ е едно „екзотично и освобождаващо духа пътешествие“, фин разказ „за това как любовта никога не остава неизменна и остава да живее в сърцето на човек дори след като някой е затворил вратата зад него…“. Творбата разкрива крехката, фрагментирана природа на идентичността, погледа на другите към нея.
 
Романът (превод: Паулина Мичева, ИК „Колибри“) е предизвикателна по структура книга, хипнотизираща биография. Читателите ще опознаят главната героиня единствено през очите на хората, останали задълго или понякога съвсем за кратко в живота ѝ. Защото това е калейдоскопична история за млада жена, която те ще следват в нейното пътуване към себе си, пътуване между Изтока и Запада, пътуване в  безименни градове. Девет „епизода“ за нея – тази, която е била обичана или тази, която е обичала. Разказите  вдъхват живот на “позната-непозната”, приближават я до нас, но тя не спира да се изплъзва, подобно на мистерията, наречена Любов…
Веднъж ми носиш цвете – пищна разцъфнала магнолия. Паднала е на земята от дъжда и сега лежи в дланта ми с мокри блещукащи листенца. Млечнорозова, с по-наситен цвят в средата, най-бледа към ръбовете на венчелистчетата. Слагам я в бутилка с вода и си я вземам вкъщи в края на деня. Трогнат съм от вниманието ти, но и объркан. Отношението ти е толкова сериозно, толкова натрапчиво, сякаш ходя под жулещите лъчи на слънцето по пладне. Никога не съм получавал подобно внимание.