Според издателите на своеобразния наръчник „На планина с деца“ : „Ограниченията са в нашите глави“. И Владимир Сотиров, под формата на пътеписи с богати фактологични акценти, защитава убедително и увлекателно тезата, че планината е не само достъпна за малките деца, но и може да се превърне в тяхно любимо място. Математик по образование, авторът прецизно наслагва аргументи в тази посока и същевременно споделя своя богат опит. Неговите съвети, проверени от житейската практика, не са някаква суха дидактика, а забавен разказ за света на планината. Опознавайки я от дете, през родителските си наблюдения, той споделя личната си емоция със своите внуци (от 2004 до 2019). А тя се „излива“ и на белия лист, приобщавйки и читателите към магията на природата. Витоша, Рила, Пирин, Родопите и …Олимп са дестинациите на писателя, които оживяват чрез личните преживявания с неговия детски квартет. Сериозно, но и забавно, той акцентира върху водонепромокаемото яке; климатичните промени (дъжда, като нещо естествено); красотата на растителното разнообразие; съдържанието на раницата; стабилността на палатката (баланс между сигурност, конфорт и тежест); умението да сготвиш при полеви условия, когато зеленчуците с ориз (вечер в палатката или край хижата) да ти се стори най-сладката храна, която си опитвал.; приключението при среща с планинскиките „капани“ – трудните терени, животинските обитатели (диви кози, коне, сърни, мечки…); качествата, които трябва да притежаваш, за да бъдеш планинар…Историите оживявт, плавно преливайки в азбучни истини за незабравими еднодневни и няколко дневни екскурзии, дори с дете на… година и половина. Според  Владимир Сотиров любовта към планината се формира преди да навършиш десет години, а тя пък поставя основата на едно хармонично светоусещане.  Тоест възпитание, което калява тялото, духа и волята и изгражда личността. Защото
 
“Още от първите екскурзии децата трябва да бъдат научени, че са отговорни не само за себе си, но и за другите около тях. Че от собствените им умения и дисциплина може да зависи животът на друг човек. Планината не търпи глезльовци, нито фукльовци. И двата типа могат да изложат на опасност, както собствения си живот, така и живота на приятелите  с тях, на случайни туристи или спасителите. Децата трябва да осъзная, че като пазат себе си , пазят и другите”.
 
„На планина с деца“ е ценен наръчник, който може да сложиш в раницата поемайки по описаните в книгата маршути, подавайки се на изконната човешка тръпка за приключения и то в компанията на любимите си близки.