В историята на литературата, изследователите определят „Златно сърце“ за първия български детски роман. Негов автор е Калина Малина. Това е артистичният псевдоним на Райна Иванова Радева-Митова (1898–1979). Родена в София, тя завършва Висшия педагогически институт в родния си град. Сътрудничила е на сп. „Звънче“, „Росица“, „Светулка“, „Септемврийче“ и др. Носител е на националната награда „Петко Р. Славейков“ (1977). Писателка и преводач, авторката има около 50 книги, сред които три романа, сборници с разкази, множество стихосбирки.
 
„Златно сърце“ е вълнуваща история за детските неволи на сирачето Димчо. Животът на отвлеченото от чергари сираче Калина Малина превръща в разказ за доброто и злото, за низките страсти и благородството, за отчаянието и силата на духа. Приключенският контекст е само повод за разгръщане на основната тема на повествованието – родовата принадлежност, която е в основата битийно-духовната същност на българското общество в годините преди и след Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
 
Издателство „Кръг“ предоставя на съвременните деца среща с интригуваща творба, която „с наши бои, с наши орнаменти и цветя, с вдъхновение и с чувство за мярка“
(според определението на Елин Пелин) пресъздава трогателно, но не сантиментално живота. В днешните технологични времена, с всички проблеми и предизвикателства, „Златно сърце“ е автентична картина на един отминал, но пленителен със своя патриархален дух свят. Свят суров, по своему наивен, но и емоционален, наситен с духовно-нравствени корективи, така далечен, така близък. Защото алчността и добротата, подлостта и щедрият жест са все още неотделими спътници на човечеството, независимо от времето и мястото, средата и бита.