Продължението на поредицата на журналиста Иван Михалев „101 отбивки” сега ни пренася в София. В нея читателят ще се запознае със знайни и незнайни потайности на града. Авторът с вдъхновение създава книгата, която сам иска да чете: съвременен наръчник за София. Градът оживява с неговите хора, места и случки.
С богат снимков материал, с по-кратки или по-дълги резюмета, с акцентирани „отметки“, изданието предлага вълнуващо пътешествие през времето и фактите, отразени в обекти, които привличат със своята история, със съвременния си контекст, вписал се в настоящата градска среда. Увлекателно, Иван Михалев, описва своите открития, съчетавайки богата фактология и любопитни, малко известни подробности. От книгата читателят ще научи : защо посолството на Австрия и Италия в България са разменили сградите, в които се намират днес; къде в столицата е свирил оркестърът от „Титаник“; къде се намира позлатената каляска на Мария-Антоанета; защо лъвовете на Лъвов мост са без езици, как са се появили жълтите павета, къде е Къщата на касапина, къде се намира вековният дъб, в корените на който цар Фердинанд е поставил златна монета; къде се намира забележителната картина „Автопортрет“ на Захарий Зограф; къщите, в кой квартал имат статут на паметници на културата; какви птици има в Южния парк; къде се намира Професорският квартал и кои хора на изкуството са го обитавали; къде е най- странният панелен блок в София, с какво е забележителен паркът към двореца „Врана“, какви и къде можем да открием градските графити; какво ще ни изуми в Музея на илюзиите?…
 
Ето един от обектите от „101 отбивки в София“.
 
„Ню Йорк има Статия на свободата. София пък си има Статуя на суетата.
Външно двете статуи си приличат много, но има и известни разлики между тях. Софийската е облечена в шарена дреха, изработена от 16 чувала пластмасови отпадъци.Вместо факел на мира тя държи в дясната си ръка мобилен телефон, с който си прави селфи. С лявата ръка пък държи каталог с намаления за Черния петък.
Автор на странната скулптура е Любомир Мишонов. Той е искал да привлече вниманието на хората върху всички ненужни боклуци, които ползваме в ежедневието си. Нарекъл е произведението си „паметник на консуматорското общество“.
Стремежът на хората да притежават нови и нови вещи, води до свръхпроизводство на отпадъци, с които препълваме планетата. Затова е и направена статуята – да насочи вниманието на хората към вредите от свръхконсумацията.
Паметникът е поставен върху покрива на сграда в близост до Женския пазар. Тя се вижда от бул. „Тодор Александров“, в участъка между „Мария Луиза“ и „Христо Ботев“, но трудно се забелязва от тротоара, защото малко се слива с околния пейзаж.”
 
Любопитно: “Изработването на статуята е по инициатива на фондация „Тротоара“, която е ремонтирала запуснати стари сгради в центъра и е създала място за вдъхновение и творчество на тийнейджърите наречена T. R. A. P. (Trotoara Room for Angry People).“