Светът е пъстър и многообразен, наситен с красиви места. Ето някои от градовете, които си заслужават да бъдат посетени в рамките на един човешки живот. Номерацията не следва логиката на тип класация, а е формална.
1. Истанбул (Турция)
Той е пъстър, изпълнен с живот и забележителности. През вековете много култури са добавили своя отпечатък върху града. Тук може да се посети Двореца Топкапъ, чийто строеж е започнат от Мехмед ІІ през 1468 г. Има четири двора. В третия се намират едни от най-красивите дворцови постройки (тук е Кулата на справедливостта, където се е събирал Султанският съвет, тук могат да се видят и мощите на Пророка Мохамед). Дворецът Долмабахче или Долмабахче Сарай пък е бил дом на последния османски султан и на първия президент на Турция. Дворецът се намира в квартал Бешикташ и е разположен по протежението на Босфора. Тук се намира и най-големият кристален полилей в света – подарък от английската кралица Виктория. В Истанбул са: прочутата “Айя (света) София” (първо катедрала, после Аллаха джамия, а от 1935 г., по волята на Мустафа Кемал Ататюрк – музей до 2020 г, сега отново действаща джамия); Синята джамия, наречена така заради великолепния си интериор и украсата от 20 000 сини плочки и своите 260 прозорци с цветни стъкла; най-великолепната джамия не само в Истанбул, но и в цяла Турция – Джамията Сюлейманийе. Кулата Галата, издигната по времето на император Юстиниан, наричана от генуезците Кулата на Христос, а от византийците Голямата Кула, е била затвор, морски фар, наблюдателна кула на пожарната. Днес привлича туристите, защото има известен ресторант, нощен клуб и бар. За любознателните и почитателите на духовната и материалната култура интересни „срещи“ предлагат Хиподрума, където се намират най-древният паметник в града, Египетският обелиск и Змиевидната колона, пренесена тук от светилището в Делфи по заповед на Константин Велики, Колоната на Константин ; Археологическият музей, считан за еквивалент на Британския музей в Лондон; Капалъ Чарши – покритият пазар, където запознати твърдят, че може да се намери „от пиле мляко“. Древност, най-съвременна мода, история, кулинарни лакомства, футболни страсти и романтика край Босфора – всичко това превръщат Истанбул в „не просто един град, а много градове в рамките на един“.
2. Рим (Италия)
Вечният град е столица и най-големият град в Италия. Той е исторически, религиозен и културен център, който привлича туристи от цял свят. Тук се намира и градът-държава Ватикана. Разположен, в западната част на Централна Италия, на реките Тибър и Аниене, Рим очарова със своите забележителности: Колизеумът, Римският форум, Площад Испания, Замъкът Сант Анджело, Фонтанът Ди Треви, Ватиканските музеи
(Сикстинската капела и Стаите на Рафаело са задължителните спирки при обиколката), площадът „Свети Петър“ разположен непосредствено пред едноименната базилика „Св. Петър“ и др. Като приятно допълнение към културната и сетивна естетика на града може да се прибави перфектно еспресо или джелато, следобедното пазаруване в Campo de’Fiori, във Via Veneto или най-запомнящите се кулинарни срещи с традиционната италианска кухня.
3. Лисабон (Португалия)
Португалската столица притегля с впечатляваща архитектура, със стара история, с богата култура, с много зелени кътчета. С екскурзовод или самостоятелно могат да се разгледат Квартал Белем с Кулата Белем- символ на Лисабон, един от защитените обекти на ЮНЕСКО, президентската резиденция; Алфама: най- старият и живописен квартал на Лисабон; Музеят на корабоплаването, Националният археологически музей, музеите на декоративните изкуства и Фадо музиката – уникалното богатство на страната; Паметникът на откривателите (във формата на кораб с платна, където са фигурите на личности като Педру Алвареш Кабрал (откривателя на Бразилия), Васко да Гама, Фернандо Магелан и др.); мостовете – „25- ти април”, свързващ Лисабон с област Алмада и „Васко да Гама”, най- дългият мост в Европа- 16 км; Океанариума, с около 25 000 вида морски растения и животни; Ботаническата градина на Университета в Лисабон; крепостта „Свети Георги“ и др.
4. Прага (Чехия)
Това е перфектна дестинация , която предлага култура, приказна атмосфера и бохемски дух. Прага е люлка на изкуството, приютило известни писатели, артисти, модели, филмови режисьори. Тя крие скъпоценни пластове история, която започва от епохата на Свещената Римска империя, минава през Хабсбургската империя, Първата република-1918, немския Протекторат Бохемия и Моравия, комунистическа Чехословакия и достига до съвременната демократична Чешка република. Тук пътешественикът може да разглежда Храдчани – дворцовият комплекс, да посети катедралата “Свети Вит, Вацлав и Войтех”, да се разходи из Стария град, да улови магията на Старото кметство, на Златната уличка, на Карловия мост, на Бароковата църква “Свети Николай” и астрономическия часовник, да се снима пред стената на Джон Ленън в популярния квартал Мала Страна, на площад Велкопреворске, а вечерта да се наслади на прекрасна храна в класическа чешка механа или някое заведение с история.
5. Париж (Франция)
Най-романтичният град, „град на светлините”, ”град на любовта” е привличал и ще привлича туристи от цял свят. Неговото очарование се крие не само в пейзажа, прорязан от река Сена и великолепните паркове, в простора на булевардите, във внушителните паметници и културни съкровища, но в усещането за свобода, волност и щастие, което сякаш витае във въздуха. Наситената с красота, изкуство и величие атмосфера, съхранила духа на отминали времена, завладява туристите и в Монмартр, и в Лувъра, и в базиликата “Сакре-Кьор”, и в Парижката опера, и в Пантеона, и в музея „Орсе“, и на моста “Александър III”, и на върха на Айфеловата кула, и пред копието на “Статуята на свободата” , и …списъкът може да бъде многократно удължаван. Париж е и кулинарно вълшебство, скрито в сирената, шоколада, виното и морските деликатеси.Той е място, за което можеш безкрайно да разказваш, но и място, което просто трябва да видиш, за да го почувстваш.
6. Лондон (Великобритания)
Градът винаги е бил сред предпочитаните дестинации. Обиколката на града с лондонския автобус на два етажа предлага неповторимо преживяване за туриста. Посещението на Уестминстърското абатство е една от основните забележителности, която трябва да се види, за да се усети духа на историята и изкуството в града. Скулптурите, мозайките, гравюрите, стенописите, стъклописите, мемориалните плочи на Шекспир, Дикенс, Джейн Остин и Ръдиард Киплинг са притегателни туристически обекти и за изкушени, и за любители. Не по-малко положителни емоции и вдъхновение ще изпита пътешественикът, който посети Парламента (сградата му е най-голяма в Европа) или се изкачи на кулата Биг Бен, един от символите на Лондон. Възхищение би събудило и наблюдението на смяната на караула пред Бъкингамския дворец (започващо в 11.30 на обед). За децата и възрастни градът предлага и незабравим спомен от „разходката“ с Окото на Лондон. Панорамата, която се разкрива впечатлява и дава възможност за създаването на прекрасни снимки, запечатващи кадри от английската столица. Те могат да се разнообразят с фотосите от/на Тауър бридж – мостът, който е построен през 19 век. Пребиваването в Лондон може да се разнообрази с типична английска закуска, със следобеден чай, с разпускане в английски пъб или удоволствие от една театрална вечер.
7. Барселона (Испания)
Той е столицата на Каталуния и вторият най-голям град в Испания. Светла, морска, потънала в зеленина, съчетала модерната епоха с испанската специфика, Барселона привлича туристи от цял свят. Чарът ѝ е не само в свободният дух и сангрията, а и в нейните забележителности. Туристите са очаровани от сюрреалистичната атмосфера привнесена в града от Антони Гауди, творец тясно свързани с Барселона. Разходката по улица „Ла Рамбла“ е като увертюра към местните забележителност: Триумфалната арка; парк „Цитаделата“(оазис с голям фонтан, езеро и зоологическа градина); парк „Гюел“, проектиран от Гауди, едно архитектурно бижу с най- дългата пейка на света във формата на морска змия, огромна тераса и палми, борове, кактуси. Не трябва да се подминават и музеят Пикасо, където са изложени негови скици, гравюри, керамика; построеният през 1929 на хълма Монтжуик Магически фонтан, Катедралата в Барселона, смятана за връх в творчеството на Гауди; най-старият квартал в града – Готическия, привлекателен с калдъръмените си улички, готическите сгради и первазите с цветя. Местните улични изпълнители, празниците в тапас баровете са също част от екзотичната стихия, с която пътешественикът би се заредил.
8. Дубай (ОАЕ)
Градът съчетава история със съвременност, приключения с културен туризъм, почивка с развлечения. Пътешественикът може да гледа представление в Дубайската опера; да види града от небостъргача Бурдж Халифа; да се разхожда с лодка или корабче по пролива и да снима много от забележителностите на града, възникнал покрай Дубай крийк; да посети Дейра, където са старите пазари за злато и подправки. Други алтернативни преживявания ще изпита, ако „преплува“ над пустинните дюни в балон с горещ въздух; предприеме високоскоростна езда в IMG Worlds of Adventure или се качи на скала над Palm Jumeirah.
9. Банкок (Тайланд)
Столицата е уникална смес от небостъргачи, луксозни хотели,плаващи пазари и древни храмове. Може да се опита ориз с манго на сергия за храна, преди да се разгледа позлатеното великолепие на Големия дворец. Той има 200-годишна история и се разпростира в над 100 сгради. Интерес представлява Wat Phra Kaew – най-големият и най-стар храм в Банкок, който се гордее с огромна колекция от статуи на Буда – те са над 1000. Може да се гледа класически тайландски танц с маски, смятан за един от най-изящните, в театъра Sala Chalermkrung,; да се посети Древният град , обявен за най-големият музей на открито в света; да се види Парк Lumphini, използван за почивка и спорт; да се посети крокодилска ферма и зоологическа градина ; да се пазарува в Плаващия пазар.
10. Пекин (Китай)
Това е столица на Китайската народна република. Първото селище, около което се развива днешния град, се появява около 11 век пр. Хр. Днес Пекин е известен със своите дворци, храмове, изящни изкуства, образователни институции, превърнали го в културен център на китайската цивилизация. Името му означава “Северна столица”. Пекин впечатлява със своите характерни забележителности. Тиенанмън, или Вратата на небесното спокойствие, е разположена на входа на бившия Забранен град – императорската резиденция на династиите Мин и Цин. Тя се извисява над огромния едноименен площад в Пекин и е символ на нов Китай. В стилизирана форма представлява основният елемент на националния герб на Китай. Най-добре запазената и най-внушителната част от Великата китайска стена се намира в Бадалин близо до Пекин. Летният дворец, разположен на около 12 километра северозападно от централната част на Пекин, е построен през 1750 г. и възстановен през 1888 г. Тук могат да се видят имперски градини в класически китайски стил, Хълм на дълголетието, езерото Кунмин, Пагодата на нефритения извор, мостът със 17 свода. Тиентан, или Храмът на небето, е храмов комплекс от постройки и парк. Олтарът на небето е трикатна кръгла мраморна тераса. Най-горната плоскост е леко изпъкнала. Тя е облицована с мраморни плочи, наредени в 9 концентрични кръга. Когато се застане в центъра и се каже нещо, се чува как гласът кънти, усилен многократно. В северната част на околия  край Пекин са разположени гробниците на 13 императори от династията Мин. Подредени в огромен полукръг, те са известни като Тринайсетте мински гробници. Манастир Йонхъгун е построен през 1694 г. Това е лабиринт от павилиони и кули с островърхи покриви. Храмът притежава три ценни съкровища: 26-метровата статуя на Усмихнатия Буда, изрязана от един цял дънер сандалово дърво; миниатюрата Планината на петстотинте архата (будисти, постигнали нирвана), изработена от злато, сребро, мед, желязо и калай; светилището от нанму – ценно дърво с твърда дървесина и златисти жилки. Наситили духовно сетивата си туристите могат да опитат кухнята в класическите ресторанти на Пекин или китайски чай в някоя от чайните.
11. Буенос Айрес (Аржентина)
Родното място на тангото е подобно на него – пленително, съблазнително, оживено, енергично, изящно. Тук цари атмосферата на старите квартали, изпъстрени с романтични ресторанти или бурния нощен живот. Европейският щрих се улавя в архитектурата, булевардите, парковете. Кафе Тортони, най-старият бар в града, пренася до 1858 г., а грандиозният Teatro Colon не е загубил очарованието си през годините. Метрополитанската катедрала (дванадесетте колони на фасадата представляват 12-те ученици на Исус),  музеите Каса Росада и Кабилдо, кварталът на художниците Сан Телмо и квартал Ла бока с множеството музиканти и танцьори по улиците, са местата, които трябва също да се видят. Определят Буенос Айрес като търговската столица на Латинска Америка, като прекрасен град, който действа терапевтично на всеки усетил неговия дух.
12. Шанхай (Китай)
Разположен е в източната част на страната, при вливането на река Яндзъ в Източнокитайско море. Градът е предпочитана туристическа дестинация. Привлича както с историческите забележителности, като кварталите Уайтан и Чънхуан Мяо, така и с модерния и разрастващ се район Пудун. Впечатляващи са и Шанхайският музей с над 120 хил. произведения – живопис, скулптури, калиграфия,мебели, монети, резби върху нефрит и слонова кост, датиращи от различни епохи в близо 5000-годишната история на Китай; Храмът на Буда; търговската улица “Nanjing Lu”; градината “Ю Юан” и др. За символ на града се определя телевизионната кула „Перлата на изтока“. Освен като финансов и търговски център, Шанхай се слави и с високото качество на образователната си система.