Започнал като политическо събитие за социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни. Това е ден посветен на признаването на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените.
 
В България денят се празнува и като Ден на майката, въпреки че за част от обществото този празник е на Благовещение (25 март-  християнски празник на майката и жената).
 
Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Календарната дата се обвързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат.
 
На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: Всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. На Запад Международния ден на жената се отбелязва през второто и третото десетилетие на 20-ти век, но постепенно замира. Той се подновява със зараждащия се феминизъм през 60-те години на миналия век.
 
Демонстрациите на жените в Русия се смятат за първия етап на Руската революция от 1917 г. На 8 март, през същата година работничките от Петроград излизат на демонстрация срещу глада, войната и царизма. След Октомврийската революция в Русия, от името на българските участнички във Втората международна конференция на жените-комунистки през 1920 г. в Москва Ана Маймункова препоръчва Осми март за Международен ден на жената. В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник Осми март започва да се празнува след 9 септември 1944 г.
 
През 1975 ООН официално признава Международния ден на жената. От 1996-а всяка година се избира тема на празника. “Да отпразнуваме миналото, да планираме бъдещето” – е първата тема, а през 2020 е  “Всеки за равенството”.
 
Днес в държави като Камерун, Хърватия, Румъния, Черна гора, Босна и Херцеговина, Сърбия, България и Чили денят не е официален празник, но въпреки това се чества.
 
На 8 март театър „Българска армия” ще посрещне своята публика с чаша вино и цвете за дамите. А пет прекрасни актриси Стефка Янорова, Антоанета Добрева – Нети, Луизабел Николова, Пламена Гетова и Сабина Коен  ще представят спектакъла „Вдигай завесата“. Историята ще отведе зрителите в света на пет жени, които само чакат сгоден случай, за да взривят пространството в борбата си за едно наследство. Забавна надпревара с неочакван финал.
 
“В приятната атмосфера на театъра празничната вечер ще бъде един незабравим, емоционален спомен, който всеки може да подари, в израз на обич и уважение на ЖЕНАТА в своя живот – майка, сестра, любима…, на своето обичано – малко или пораснало момиче!”