Първата за сезона премиера в Театър НАТФИЗ е феерия от багри, музика, пластическа изразителност на тялото и жеста. Студентите от ІV курс и II курс „Театър на движението – Пантомима, всеотдайно впуснали се в дебрите на тайнствената мистерия, в алегорията на абстрактното моралите, в реалистичната откровеност на фарса, чрез магията на танца „разиграват“ вечната драма – борбата между доброто и злото. Пантомима, народни танци, съвременни танцови техники, сценичен бой, театър на сенките образно и емоционално „рисуват“ драматургията на поетичното либрето. А то е изградено върху разказаната по нов начин легенда за вграждането на любимата в строеж, за да пребъде във вечността.
В „ Българска мистерия“ сюжетът се разгръща около съдбата на главния персонаж – прочут Майстор, който в края на живота си открива лековит избор и чудодейно се подмладява. Конфликтът между богоугодната мисия – сътворяването на лековита чешма или любовта в земния живот е конфликт между Ангела и Демона в съдбата на всеки индивид, разкъсван между божията искра в своята дарба и изкушенията на битовия, материално-чувствен свят.
 
Въпросите, които задава спектакълът провокират нравствено-моралните и етични възприятия на зрителя, без да натрапват еднозначност на тълкуванието:
Дали решенията на човека са резултат от личния ни избор или са следствие от намесата на фолклорно-християнските персонажи като Ангел и Дявол, с които хората се опитват да обяснят, защитят или заклеймят собствените си действия? Кое прави делата ни възвишени и непреходни и кое обезсмисля живота ни и ни превръща от героически в трагически персонажи? Заслужава ли си жертвата, която правим в името на човечеството и идва ли време, когато тя ще бъде оценена по достойнство (архетипна тема, започваща от легендата за Прометей, преминаваща през религиозния апотеоз за Иисус, и стигаща до наши дни)?
Екипът, който повежда по пътя на това дръзко духовно приключение е проф. д-р Станислав Семерджиев – сценарий и либрето, д-р Маргарита Божилова – постановка, д-р Петя Караджова – сценография, д-р Валерия Крачунова, Георги Андреев – музика, Неделя Ганчева – техники съвременни танцови, д-р Камен Иванов – сценичен бой, Елица Костадинова – народни танци, доц. д-р Красимир Андонов – фотограф и студентите актьори – Вероника Манчева, Гергана Ценова, Мелинда Терзийска, Николай Йорданов, Паолина Попова, Росица Кирилова, Цветан Русев, Мартин Киряков (III курс РДТ), Александър Будуров, Валерия Колева, Велизар Груев, Анна Касабова, Александър Милчев, Деляна Ивелинова, Десислава Цветкова, Ева Калайджиева, Надежда Илиева.
 
“Българска мистерия” може да се види на 7 и 20.11. от 19 ч. в Театър НАТФИЗ.